Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kajínek by utekl i z našeho představení

Kultura

  11:29
PRAHA - Jeho popularitu odstartovalo účinkování v České sodě, v poslední době se Petr Čtvrtníček zapsal do povědomí představením Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? S ním nyní objíždí české věznice.

Ivánek vyráží do věznic. foto: Lidové noviny

* LN Sledujete vůbec fotbal?
To víte, že občas jo. Tuhle jsem ječel jak postřelená svině, když Sparta prohrála s Mladou Boleslaví... A Bohemka, jak porazila Slavii? Náhoda je blbec, ale moc potěší.

* LN Takže víte třeba, co je mrtvý ofsajd?
Mrtvý ofsajd, dobrý ofsajd.

* LN Jste rád, že je zpátky v lize taky Ivánkova Viktorka?
Viktorka už není tak úplně Ivánkova, ale do ligy vždycky patřila, stejně jako Bohemka nebo chudák Dukla. Jak to vypadá, když Sparta hraje v Drnovicích nebo v Blšanech? Ať si v Drnovicích pěstují na poli řepku, ale na první ligu ať zapomenou.

Petr Čtvrtníček a Jiří Lábus vyrazili s představením Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? na turné po věznicích. * LN A jak se vám líbilo svérázné uklidňování fanoušků v podání sparťanského záložníka Pavla Horvátha?
Horvátha měli vyřešit jednoznačně. Ano - ne. Co to je náznak hajlování?

* LN Když ona je ta česká fotbalová liga tak nudná, že občas zkrátka musí Tomáš Řepka udeřit kameramana, občas Pavel Horváth tak trochu zahajlovat, aby se vůbec něco dělo.
Tak, a máte na krku paragraf za propagaci nacismu. My teď jsme s Ivánkem na vězeňském turné, tak vás tam rovnou objednáme.

* LN To bych vám byl do smrti vděčný... Musel jste pro hru Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? hodně upravovat policejní odposlechy telefonních hovorů fotbalových funkcionářů a rozhodčích?
Kdepak, ten jazyk a větná skladba vůbec jsou téměř beze změn, jen jsem tomu musel dát nějakou formu, aby to na jevišti obstálo, ale ručím za to, že všechny vylosované mrdky jsou platné. Pouze jsme Ivanovi s Milanem vložili do úst i další perly, které by spadly pod stůl, kdybychom se striktně drželi jen Ivanova odposlechu. Teď už je to taková fotbalová pohádka. Ta hra se časem lehce proměnila, je tam hodně improvizací. Navíc pro nynější turné po věznicích šijeme představení každému ústavu na míru. A soubor se rozrostl o Jaruš Hanušovou, která nám dělá na jevišti ostrahu. Jarka je v roli tak autentická, že dokázala zpucovat i kluky na Mírově.

* LN Přišel se podívat i Jiří Kajínek?
Bylo by to fajn, ale něco mu do toho prý vlezlo. Jak ho znám, stejně by nám utekl z představení. Alespoň nám podepsal kopačák a plakát.

* LN A dá se teď, když jezdíte s tímhle představením po věznicích, říci, že se vám podařilo konečně dostat Ivánka do kriminálu?
Obrazně řečeno ano, ale sedět by z fotbalového prostředí měli jiní. Ti, kteří si nad Ivanem umyli ruce a dělají, že teď je to jako v pohodě, když byl potrestán Ivan. Jsou to mrdky.

* LN Má tedy vůbec cenu naši fotbalovou ligu sledovat?
Ale jo, aspoň jsem teď už neviděl tolik sporných zákroků. Myslím, že si rozhodčí dávají majzla, ale nejsem tak naivní, abych uvěřil, že se ti kluci vzdají svých kaprů a pytlů jablek. Od srdce jsem se zasmál nad proklamací, že liga je teď čistá, když je na České televizi. To se tomu Oťasovi povedlo. Dokonce po nás chtěli, abychom s Jirkou Lábusem účinkovali v reklamním spotu, kde bysme měli stát v kádi kaprů a říkat, že liga je teď čistá, když je na „Čétéčku“.

* LN Když jste se tak etabloval ve fotbalové oblasti a nyní moderujete Kinobox, nesepnulo to už Otovi Černému a nevolal vám, že byste třeba televizní fotbalové přenosy komentoval místo Pavla Čapka?
Místo Čapouna? Představte si, že mně nikdo nevolal. Dneska mi teda volala spousta lidí, ale žádnej černej. To máte na oplátku, ten rasismus za váš nacismus.

* LN Pociťujete bolestně absenci Vladimíra Železného na našich obrazovkách?
Ale to víte, že ano. Mám nahraná některá jeho klíčová vystoupení a občas si to doma dáme ke kávě. Mohl by mít nějaký třicátý pátý kanál pro sebe a mohl by mluvit hodiny a hodiny jako Fidel. Vláďa je velmi schopný řečník, měl by mít svůj kanál, jako jsou třeba ty country programy, kde celý večer běží kůň po lese.

* LN Ale vy si tuto ztrátu trochu kompenzujete tím, že Vladimíra Železného v Kinoboxu jemně imitujete.
Doneslo se ke mně, že si na něho hraju. Je tam jistá podobnost, to nepopírám, a nakonec mě to i těší. On když má někdo brejle a sundá je stejným gestem a stejnou kinetickou energií je položí na stůl a pak si je zase nasadí, tak asi tam ta podobnost je. Ale ta dikce je jiná. A okruhy, ve kterých se pohybujeme. Myslím, že Železný se Werichovi nevěnoval tak intenzivně jako já.

* LN Mluvíte v Kinoboxu především o filmech, které se vám líbí?
Já tam především mluvím o filmech, které jsem neviděl, protože většinu času věnuji přepisování svých rozhovorů po nedoslýchavých novinářích. Ale zastavují mě lidé a chtějí si pohovořit o kinematografii, kterou žiju každý pátek na ČT 2. Mám lidi rád, a tak jim vyhovím a hovoříme pak hodiny o filmech, které jsem vůbec neviděl. Tenhle problém není problém.

* LN Líbí se vám aspoň ty filmy, v nichž hrajete?
No, to víte, že ano. Myslíte si, že tady budu napadat kamarády režiséry, že mi při natáčení bylo ouvej? Ne, bylo mi dobře, se všemi, počínaje Tomášem Vorlem a Jiřím Menzelem konče. U Anglického krále jsem dokonce porušil své pravidlo a scénář jsem si přečetl. Alespoň své repliky. Ale Hrabalovu knihu jsem znal, přečetl jsem ji den před kamerovými zkouškami, tak jsem byl v obraze.

* LN Scénáře tedy nečtete?
Nečtu. Mám své metody, jak z toho vybruslit a zároveň z toho vytěžit maximum pro roli. Jsem svobodný. Musím jen vědět, o čem to je, stačí mi to říct jednou větou a pak už nastupuje můj podvod. Vypracovaným způsobem zástupných problémů a podotázek na place zjistím, co potřebuji, a pak už nastupuje intuice... Dokonce jsem se s tím naučil klidně spát. Zatím mi ten podvod vychází.

* LN A jak jste na sebe na začátku Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? vůbec přišli s Jiřím Lábusem?
Máme s Jirkou bronzovou destičku, kde stojí: „Jitka Schneiderová, zasloužila se o nás.“ Já jsem tehdy věděl, že s texty odposlechů musím jít na jeviště, ale nevěděl jsem vůbec, koho oslovit. Kápla na to právě Jitka, která s Jirkou hraje v Ypsilonce. Já jsem v šatně zase s Davidem Švehlíkem, který je její manžel. Já mu říkám: „Davide, ty vole, já potřebuju někoho, kdo by mi s tim Ivánkem jako pomoh, jestli mi rozumíš, já to nemůžu dělat sám. Koho si tam mam dát?“ A on říká: „Dej si tam Jirku Lábuse.“ Já říkám: „Ty vole, toho já se stydim, ten je moc dobrej. A von má toho Oldu...“ A pak to David řekl Jitce a ona, to už bylo půl jedné v noci, na to: „Už ho vytáčim.“ Jirka to vzal a povídá, to beru, budeme to hrát ve Viole. Hned druhý den jsme dali první čtenou, a bylo. A to je konec pohádky o tom, jak Péťa k Jiřikovi přišel. A Péťa je šťastný, neb takovejch lidiček, jako je Jiřik, abys, milý čtenáři, pohledal.

Petr Čtvrtníček.* LN Jaký byl důvod, že jste se rozhodli nyní právě pro věznice?
Myslím, že Ivánka už viděli všichni, a stejně ti všichni volají, abysme přijeli zas, ale my už to chceme hrát svátečně. Ale přece jenom se nám po tom stejská. Tak jsme si s Jirkou říkali, komu bysme to zahráli, kdo na to fakt jako nemohl přijít, a tak nám v tajence vyšli právě ti chlapci a děvčata za katrem, kteří se za námi do divadla fakt nevypraví. Ten nápad voněl dobrodružstvím, ale zároveň v nás byl určitý ostych před těmi, co sedí, abysme je tam nejeli okukovat nebo si dělat reklamu, že jsme jako hrdinové a jedeme do kriminálu... Hovno, je to úplně jednoduché. Prostě přijet a zahrát tu naši legraci a odvézt si velké poznání a dobrý pocit bez dalších přívlastků.

* LN A tohle vaše vězeňské turné, to je charita?
Charita není to správné slovo, my za to od nich jenom nic nechceme, ani fenik. To prostě není možné. Ale abysme to mohli vůbec odehrát, tak byla třeba alespoň nějaká munice, a tou nás vybavil výrobce přísných bonbónů Altoids. Altoids mají totiž v marketingovém manuálu, že mohou podporovat jen takové projekty, které by ostatní shodili se stolu. Plácli jsme si okamžitě.

* LN Mrzí vás, že vaše představení neuvidí Krejčíř a Pitr?
Nemrzí. Kdyby nás chtěli vidět, mohli se nechat u nás sebrat a určitě by si na představení sedli. Ale my máme skvělé publikum i bez nich, odehráli jsme výborné představení pro holky v ženské věznici v Opavě, dvoják na Mírově a naposledy v Heřmanicích. Sukces, radost naše i jejich. Čekají nás ještě Bory, Rýnovice, Stráž pod Ralskem a samozřejmě Pankrác. Velkou derniéru Ivánka bychom rádi odehráli 10. listopadu ve velké jednací síni pražského městského soudu a výtěžek z představení bychom věnovali konfederaci politických vězňů. To by byla pěkná tečka za tím naším Vězeňským tour.

* LN Co bude s Ivánkem pak?
Na jaře nás s Jirkou ještě čeká mise v Iráku, potom budeme hrát pro naše kluky v Afghánistánu a pak prodám kravku, už nezaseju a umřu.