Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kapela Sto zvířat pokřtila nové koncertní album

Kultura

  7:54
PRAHA - Kapela Sto zvířat v pražském paláci Akropolis pokřtila nejnovější album s názvem Sto dvacet. Desku se záznamem koncertu z loňského října fanouškům představila společně s novým klipem k jednomu z hitů kapely - písni Škola. Zazněly i další známé písně z více než dvacetileté historie populárních představitelů ska.

Kapela Sto zvířat. foto: ČTK

Koncert začal úderem osmé hodiny večerní a diváci v sále od počátku nadšeně přijímali každou píseň. Lídr kapely, bubeník, skladatel a zpěvák Jan Kalina každý hudební kus uvedl svým typicky vtipným způsobem.

Na pódiu se vystřídali nejen současní, ale i několik bývalých členů kapely.

Dvanáct kmotrů
Zhruba v polovině koncertu "Zvířata" udělala přestávku, v níž pokřtila nové koncertní album. Na jeviště přizvala dvanáct kmotrů, jimiž byli nejen muzikanti, zvukaři a další lidé spojení s kapelu, ale i hudební novináři či fotografové. Po přestávce koncert vyvrcholil druhou částí, v níž zazněly největší hity Sta zvířat.

Deska nazvaná Sto dvacet vyšla tento měsíc. Jde o záznam koncertu z pražské Incheba Arény z loňského října, kde vyvrcholilo celoroční turné k 20 letům kapely. Fanoušci na něm naleznou 15 písní ze všech sedmi řadových alb své oblíbené kapely, mezi nimi hity jako Nejkratší cesta, Nikdy nic nebylo, Vrány nebo Škola.

K posledně jmenované písni je na albu i zbrusu nový videoklip. Desku doprovází pro "Zvířata" typický výpravný booklet s množstvím fotografií a vložený plakát se všemi historickými sestavami kapely.

O vydání nahrávky z největšího koncertu ve své historii kapela původně neuvažovala, Kalina spíše přemýšlel o novém albu. Po poslechu záznamu ale kapele přišlo škoda nahrávku nevydat. Navíc prý Sto zvířat lákalo vydat starší písně natočené v nové sestavě, která spolu vystupuje od roku 2007.

Na "křestní" koncert naváže šňůra přibližně 30 koncertů po mimopražských klubech, studentských majálesech a letních festivalech.

Kapela vznikla v roce 1990 z někdejšího rokenrolového bandu Matěj Čech.

Sto zvířat debutovali stejnojmennou deskou v roce 1993. Z původní sestavy zbyli vedle Kaliny jenom Tomáš Belko a Jana Jelínková. Nyní se zakladateli souboru hrají ještě klávesista Petr Hostinský, saxofonista Jiří Hanzlík, trombonista Martin Líska, bubeník Miki Nop, kytarista Jan Šobr, trumpetista Pavel Herzog a nizozemský baskytarista Wilco Versteeg.

Čeští průkopníci stylů ska a rocksteady Sto zvířat mají za sebou přibližně 1400 koncertů v Česku, desítky koncertů v Německu, Francii a Švýcarsku a dvouměsíční turné po USA. Dosud vydali sedm řadových alb, DVD Jste normální? a mají na svém kontě účast na bezpočtu kompilací doma i v zahraničí. V roce 2008 skupina vyprodala pražskou Lucernu a získala cenu Anděl za album Rozptýlení pro pozůstalé v kategorii Ska & reggae.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!