Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kaplického blob ožije na Letné – v rámci festivalu Živé kino

Kultura

  10:14
PRAHA - Kaplického blob přímo na Letné, americký radar nikoli v Brdech ale pod žižkovským vysílačem nebo švýcarský urychlovač částic u Národní technické knihovny? Ano, alespoň prostřednictvím dokumentárních filmů.

Vizualizace blobu na Letné foto: Future Systems

Těmi již potřetí ožije na konci srpna Praha v rámci projektu Živé kino – pěti projekcí ve veřejném prostoru, které jsou první doprovodnou akcí Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Ten proběhne již po čtrnácté ve dnech 26. - 31. října.

"Filmy vytažené z kin do městských ulic a parků, navíc na místa, na která jsou bezprostředně či asociativně navávané přinášejí úplně jiný zážitek. Film o Národní knihovně v místě, kde měla stát, možná vyloučí část argumentů už prostě tím, že je diváci budou moci srovnat s místem, o němž je řeč. Svět filmu se zde neuzavírá s okraji filmového plátna, naopak je jeho přirozenou součástí," vysvětluje koncept projektu Marek Hovorka, ředitel MFDF Jihlava.

Vstup je zdarma

Začátky představení jsou vždy ve 20.30. Vstup je zdarma a promítá se za každého počasí. Na jednotlivých projekcích se lze také zapojit do slosování o volné akreditace na MFDF Jihlava 2010 (26. až 31. října).

Podrobnější informace k uváděným filmům a k organizaci Živého kina (v Praze i v Jihlavě) lze nalézt na www.dokument-festival.cz.

"V každém z letošní pětice filmů jde o souboj – ať již s vlastní každodenností, autorským gestem či prosazováním vizí a postojů v české společnosti. Pět různých příběhů na pěti různých místech."

Za účasti Elišky Kaplické, vdovy po světově uznávaném architektovi Janu Kaplickém, zahájí 20. srpna Živé kino své putování městem snímkem Oko nad Prahou.

Ten se věnuje jak životu a výjimečné tvorbě jejího manžela, tak společenské a politické diskusi nad jeho návrhem nové budovy Národní knihovny.

"Jak říká ve filmu bývalý prezident Václav Havel: Je zajímavé, že ať se děje, co se děje, ať ty dějiny jdou, kudy chtějí, tak se nevyhnou Letné. Jsem ráda, že bude náš film promítán právě v místě, kde snad také bude jednou stát naše Národní knihovna. Nebo to bude pouze socha Michaela Jacksona, tunel a rezavé koleje?" ptá se Eliška Kaplicky, která se na filmu Olgy Špátové podílela jako producentka i spoluscenáristka.

Autor: