Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Karel Gott se vrátil na popový trůn. Slavíka vyhrál po osmatřicáté

Kultura

  22:41aktualizováno  24. listopadu 9:16
PRAHA - Českým slavíkem se letos opět stal zpěvák Karel Gott. Při 48. ročníku tradiční ankety se z prvenství radoval již po osmatřicáté, poprvé zvítězil již ve druhém ročníku ankety v roce 1963. Slavnostního předávání se však kvůli zahraničnímu turné osobně nezúčastnil. V dalších kategoriích zvítězila Lucie Bílá a nově skupina Kryštof.

Karel Gott při historicky prvním hudebním vystoupením na festivale Rock for People. foto: ČTK

Výsledky byly oznámeny v pražské Státní opeře. Moderátorem večera byl Jan Kraus.

Gott, který získal celkem 33.044 bodů, se stal také absolutním vítězem soutěže a držitelem titulu Zlatý slavík. "Jsem pyšný na tuto sbírku a děkuji za přízeň. Slibuji, že příští rok udělám maximum pro to, abych byl s vámi," vzkázal z videozáznamu divákům Gott, který měl koncert ve Stuttgartu.

Za Karla Gotta přebrala cenu jeho žena Ivana.

Loňský překvapivý vítěz Tomáš Klus skončil mezi zpěváky druhý, třetí byl Richard Krajčo. "Dělám slavíka už 18 let, ale ještě nikdy se nestalo, aby byl mezi zlatým a stříbrným slavíkem rozdíl pouhých 47 bodů," uvedl ředitel ankety Český slavík Jaroslav Těšínský. Do ankety letos přišlo přibližně 120.000 hlasů, o 10.000 méně než loni.

Šestici zpěváků, kteří v anketě získali nejvíce hlasů, doplňují ještě Vojtěch Dyk, Michal David a Dalibor Janda.

Slavíci bez hranic

Převzetí ceny se nezúčastnili ani členové kapely Kryštof, kteří pro změnu končili své turné v Kutné Hoře. "Umístění je pro nás zavazující," vzkázal ve videopozdravu Richard Krajčo. Na druhém místě se umístila kapela Kabát, která byla loni první, a třetí jsou Chinaski. Do šestice s největším množstvím hlasů se zařadily ještě skupiny Nightwork, Olympic a Divokej Bill.

"Pro někoho je to už možná rutina, ale kapela Kryštof na toto ocenění čekala dvacet let a má to pro ni smysl. Co vím, tak se to v Kutné Hoře zvrhlo v divokou party, takže mám trochu strach, do čeho ty slavíky dovezu," řekl ČTK manažer kapely Kryštof Jan Lippert.

Vítězství v kategorii zpěvaček obhájila Lucie Bílá, již po sedmé v řadě a celkově po šestnácté. Na druhé příčce skončila Lucie Vondráčková a na třetí Aneta Langerová. Mezi šestici nejlepších zpěvaček se dostala ještě Monika Absolonová, Anna K. a Ewa Farna.

Skupina Nightwork se na vystoupení převlékla do letních modelů.

Oceněni byli rovněž interpreti ve vedlejších kategoriích - Skokan roku, Objev roku a Slavíci bez hranic, což je soutěž o nejoblíbenějšího slovenského interpreta v České republice. Poslední zmíněnou cenu opět získala slovenská kapela No Name, a stala se tak již šestinásobným vítězem. Skokanem roku byla letos vyhlášena skupina ABBA Stars. Skupina Kryštof získala cenu české stanice MTV za videoklip roku k duetu s Tomášem Klusem s názvem Cesta. Stejná skladba byla vyhlášena Nejlepší písní rádia Impuls.

Nominace na objev roku vybrala odborná porota, zvolila zpěvačku vystupující pod jménem Lenny, Kateřinu Marii Tichou a zpěváka Adama Mišíka, který nakonec dostal nejvíce hlasů.

Podruhé v historii Slavíků se předávala cena nazvaná Hvězda internetu pro hudebníka, který nejvíc zazářil právě díky internetu. Ocenění obdržel Johny Machette.

Vyhlášení se uskutečnilo v lehkém tónu, Kraus měnil převleky a například herec Petr Čtvrtníček, který předával cenu Lucii Vondráčkové, dorazil v obleku, kterému chyběla zadní část, ukázal tak publiku holá záda i zadek. "Kvůli vám se mi roztekl make-up," reagovala smíchem zpěvačka.

Největší počet Zlatých a Českých slavíků v historii ankety získal Karel Gott. Má jich 38. V kategorii zpěvaček drží prvenství Lucie Bílá s 16 slavíky, druhá je Hana Zagorová, která jich získala devět.

Petr Čtvrtníček zvolil na předávání cen odvážný kostým.

Výsledky ankety Český slavík 2013

Absolutní slavík - Karel Gott

Kategorie zpěváků:
1. místo - Karel Gott
2. místo - Tomáš Klus
3. místo - Richard Krajčo

Kategorie zpěvaček:
1. místo - Lucie Bílá
2. místo - Lucie Vondráčková
3. místo - Aneta Langerová

Kategorie hudebních skupin:
1. místo - Kryštof
2. místo - Kabát
3. místo - Chinaski

Kategorie Skokan roku: ABBA STARS

Kategorie Objev roku: Adam Mišík

Kategorie Slavíci bez hranic (slovenští interpreti): No Name

Kategorie Hvězda internetu: Johny Machette

Kategorie MTV videoklip roku: Kryštof - Cesta ft. Tomáš Klus

Nejoblíbenější píseň posluchačů Rádia Impuls: Cesta (Kryštof a Tomáš Klus) ČTK

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...