Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Karlovy Vary podpoří handicapované

Kultura

  13:41
PRAHA - Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech bude letos hostit filmy z netradiční přehlídky Mental Power Prague Film Festival, která nabízí možnost seberealizace lidem z handicapem. Tento speciální festival jim dává prostor k původní filmařské tvorbě.

Tričko MENTAL POWER PRAGUE FILM FESTIVALU. foto: Mentalpower.czReprofoto

Jejich snímky netvoří plytké scénáře, ale slova, která nemohou být neprožita, neboť je sami herci mnohdy říkají poprvé v životě. "Projekt, odměněný cenou Mosty 2008, spojuje břeh klasického filmu s ostrovem, kterým se mnohdy stává svět handicapovaných. Ukazuje jejich umění světu, nechává je samotné rozhlédnout se a okusit pozici pro ně neobvyklou," uvádí se na internetových stránkách karlovarského festivalu, jehož 44. ročník se uskuteční od 3. do 11. července.

Festival představí tři ukázkové filmy z široké palety přehlídky Mental Power Prague Film Festival, z nichž je nejlépe zřetelný její směr a myšlenka - Hombredo, Karlička Červená aneb Jak vlk zůstal vlkem a lidé zůstali lidmi a Postiženi uměním.

Třetí ročník tohoto festivalu se uskuteční od 4.do 6. června v Divadle Palace na Václavském náměstí v Praze. Letos mu svou tvář propůjčila herečka Tatiana Vilhelmová a podpořila ho Národní rada osob se zdravotním postižením v ČR. Záštitu nad ním převzal primátor Pavel Bém.

Informace o tomto i minulých ročnících naleznou zájemci na webových stránkách www.mentalpower.cz. Mohou tam zhlédnout i ochutnávky několika filmů z uplynulých let.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...