130 let

Antonio Banderas, MFF Karlovy Vary 2009 | foto: František Vlček, Lidové noviny

Karlovy Vary přivítaly největší hvězdu, herce Antonia Banderase

USA
  •   13:55
KARLOVY VARY - Hollywoodská hvězda Antonio Banderas dnes představil v Karlových Varech na Mezinárodním filmovém festivalu svůj snímek Letní déšť, s nímž získal na Berlinale 2007 cenu Europa Cinemas Label. Před večerní projekcí novinářům řekl, že to byl jeho pokus vymanit se z prostředí v USA i snaha o návrat ke kořenům ve španělské Málaze, odkud pochází. Pokud ale ještě bude režírovat, asi by si už prý vybral komerčnější žánr.

Banderas, který na festivalu převezme Cenu prezidenta MFF, se také vyznal ze svojí lásce k Praze. V roce 1992, kdy jeho herecká hvězda vycházela, v české metropoli strávil sedm měsíců při natáčení seriálu. Sice to znamenalo skoro 14 hodin práce denně, ale alespoň v neděli si našel čas na cesty po městě. "Z té doby si dobře pamatuji Karlův most, Malou stranu a samozřejmě Pražský hrad," vzpomínal Banderas.

Novináře několikrát rozesmál svým impulzivním projevem, a také když přidal několik českých frází, které při pobytu v Česku pochytil. Z návštěvy MFF omluvil svou manželku Melanii Griffithovou. Prý moc chtěla přijet, ale musí také plnit rodičovské povinnosti. "Dítě se připravuje na letní tábor, a tak musela zůstat s ním," řekl Banderas. Popřel, že by byl hollywoodských lamačem ženských srdcí. "Já nevím, o tuto roli jsem snad ani nestál. Člověka by to mohlo zničit," poznamenal.

Při debatě o filmu Letní déšť řekl mimo jiné, že rozporuplné přijetí svého režijního počinu očekával. Že se jedněm líbí, a druzí ho zatracují, přijal. "Šlo mi především o vyznění snímku, nikoliv o to, jaké budou tržby na pokladnách. Je to o jednom mém období života, které jsem si chtěl připomenout. Pracoval jsem s velmi mladými herci a řekl jsem jim, ať od toho nečekají, že je film katapultuje na hvězdnou dráhu," dodal Banderas.

To bylo v jeho případě natáčení filmu Zorro, přestože už měl v té době za sebou několik úspěšných snímků jako Philadelphia nebo Desperado a Evita. Řekl, že film o zbojníkovi v masce viděl už jako kluk v Málaze. Když mu tedy producent filmu Steven Spielberg nabídl roli Zorra, neváhal. "Věděl jsem, že to v mé kariéře bude důležité rozhodnutí, a to se také potvrdilo," konstatoval herec.

Na dotaz, proč už dlouho nespolupracoval s krajanem a proslulým režisérem Pedrem Almodóvarem, odpověděl, že v minulosti odmítl dvě jeho nabídky. "Asi se mu to nelíbilo," řekl Banderas. A doplnil, že je ale kdykoliv připraven s Almodóvarem natáčet. Vyjádřil se i k práci významných herců a režisérů na výrobě reklam. "Je fakt, že se reklamy dělají hlavně pro peníze. Ale na této práci nevidím nic podřadného. Dělá to přece spousta významných lidí," uvedl Banderas.

Antonio Banderas bude brzy k vidění v novém, zatím nepojmenovaném filmu Woodyho Allena po boku Anthonyho Hopkinse, Naomi Wattsové či Joshe Brolina. Z jeho děje novinářům nic bližšího neprozradil. Pouze řekl, že bude hrát majitele galerie a bude mít sekretářku, která ho miluje. On sám coby režisér by rád natočil historický film o jednom arabském králi. Zda se do této práce opravdu pustí, záleží na získání peněz. Pokud se to povede, mohl by začít tak za dva roky.

Autor: ČTK