Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kávu je potřeba zapít. V posledním díle Hry o trůny si ‚zahrála‘ plastová láhev

Kultura

  10:40
ZÁPADOZEMÍ - Hrdinové nejúspěšnějšího seriálu současnosti nemohou být dehydratovaní. Pozorní fanoušci si všimli zapomenuté plastové láhve s vodou v jedné z klíčových scén závěrečného dílu. Chyba připomíná situaci ze čtvrté epizody právě ukončené série, kdy se v záběru objevil kelímek s kávou od společnosti Starbucks. Článek obsahuje možné vyzrazení děje poslední epizody osmé série.

Uprostřed ohnivého pekla. Arya Stark (Maisie Williamsová) přežila. Hra o trůny - 8. série, 5. díl. foto: HBO

V jedné z klíčových scén, kdy rada oblíbených postav rozhoduje o osudu Západozemí, si fanoušci všimli „rekvizity“, která v tomto fantasy světě zcela jistě nemá místo. Za levou botou Samwella Tarlyho (John Bradley) stojí půllitrová plastová láhev s vodou. 

20.května 2019 v 07:15, příspěvek archivován: 20.května 2019 v 10:52

VIDEO: a water bottle in King?s Landing!! #got #gameofthrones https://t.co/mwGQlsLwnh

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

a water bottle in King’s Landing!! #got #gameofthrones https://t.co/mwGQlsLwnh

Tuhle celkem neočekávanou vedlejší roli si láhev zahrála pouhé dvě epizody poté, co internet obletěl kelímek ze Starbucks, který stál před Daenerys (Emilia Clarková) na hostině v Zimohradu. Ke kelímku se vyjádřila i televize HBO, která žertovně diváky na sociálních sítích přesvědčovala, že nešlo o kávu, ale o bylinkový čaj, který si sama Daenerys (ne Emilia) poručila. Televize stejně ale kelímek ze scény digitálně vymazala. Divák ho už neuvidí, pokud si inkriminovanou epizodu například na HBO GO pustí. Videa na serveru YouTube jsou však dostatečným důkazem, že kauza s přezdívkou  #cupgate skutečně proběhla. 

Zrada se neodpouští. Lord Varys (Conleth Hill). Hra o trůny - 8. série, 5. díl.
Tyrion Lannister (Peter Dinklage) sleduje s hrůzou ohnivé řádění své královny....

Je tedy pravděpodobné, že HBO v nejbližší době digitálně odstraní i plastovou láhev. Co už ale neodstraní, je celá poslední série, na kterou se snáší salvy kritiky od fanoušků. Těm vadí hlavně po sedm sérií pečlivě budované příběhy jednotlivých postav, aby byly v osmé sérii poměrně neobřadně ukončeny. Internetová petice za kompletní předělání poslední série nasbírala již téměř 1,2 milionu podpisů. 

Nejznatelněji je to vidět u předposlední epizody nazvané Zvony (The Bells). V té byl viděn úplný přerod Daenerys Targaryen, která se sedm sérií profilovala jako dobrý vládce a ochránce, v krutého tyrana. To během jedné jediné epizody. Není tedy divu, že má tato epizoda jedno z nejhorších hodnocení v rámci celé Hry o trůny (47 % na agregátním serveru Rotten Tomatoes).

Podle serveru Insider je však nepravděpodobné, že by HBO osmou sérii předělala. Na vizuálně opulentní zpracování každé epizody z poslední řady totiž televize HBO dala v průměru 15 milionů dolarů (asi 345 mil. korun).

20.května 2019 v 07:36, příspěvek archivován: 20.května 2019 v 11:04

LMAOOO I CAN'T BREATHE THEY DID IT AGAIN First Starbucks now a water bottle this show is a joke #GameOfThrones #GameOfThronesFinale #TheFinalEpisode https://t.co/9YaFF8Pnm6

Tvůrci seriálu zanechali v osmi sériích celou řadu úsměvných chyb. Kromě dvou již zmíněných se diváci mohli setkat s nabíječkou od notebooku, gumovým mečem či nefungující fyzikou (psali jsme ZDE).

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...