Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kawasakiho růži na Berlinale odměnil dlouhotrvající potlesk

Slovensko

  22:40
BERLÍN - Dlouhotrvajícím potleskem odměnil zaplněný sál kina Zoo Palast první představení českého filmu Kawasakiho růže na filmovém festivalu Berlinale. Pro novinku režiséra Jana Hřebejka to byla zároveň mezinárodní premiéra.

Režisér Jan Hřebejk. foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Tvůrci věří, že uvedení na jedné z největších filmových přehlídek v Evropě snímku pomůže prodat ho do celého světa.

Už půlhodinu před začátkem promítání se u vchodu do kina poblíž známého bulváru Kurfürstendamm tlačilo několik stovek nedočkavých diváků, kteří poté zaplnili téměř do posledního místa hlediště v sálu. Spolu s nimi si první uvedení mimo hranice Česka a Slovenska přišli vychutnat režisér Hřebejk a hlavní představitelé Martin Huba, Lenka Vlasáková, Antonín Kratochvíl, Petra Hřebíčková a Anna Šimonová.

Po nadšeném přijetí festivalovým publikem zářili spokojeností. Spokojeni byli i návštěvníci. "Mně se to moc líbilo, i proto že ty dějiny jsou podobné jako v Německu po pádu (berlínské) zdi. Je to moc dobrý film," řekl ČTK při odchodu ze sálu Wolfgang Schumacher. "Ten film je velmi střízlivý, věcný, nemá vůbec žádný patos a nedává rozhřešení. Moc se mi líbil," ohodnotila ho další divačka Renate Maifartová, která prý Berlinale nevynechala posledních 20 let.

Oproti předchozím spíše komediálním snímkům zvolila tentokrát osvědčená autorská dvojice Jan Hřebejk a scenárista Petr Jarchovský velmi citlivé téma vyrovnávání se s prohřešky z komunistické éry, které je dodnes aktuální i v Německu. Hlavní důvod, proč chtěli tvůrci mezinárodní premiéru mít právě v Berlíně, to ale prý nebyl. "Rozhodně jsme s tím nekalkulovali," řekl producent Rudolf Biermann před premiérou na tiskové konferenci.

"Naše projekce na Berlinale je pokusem ukázat, že se taky snažíme" o vyrovnávání s nedávnou minulostí, doplnil Hřebejk ke skutečnosti, že tato problematika nebyla dosud v české kinematografii často zpracovávána. A když, tak humorněji laděnými snímky, jako byl například jeho populární film Pelíšky. "Proto jsme taky šťastní, že Kawasakiho růži máme v Berlíně, kde stála 30 let zeď mezi dvěma městy," dodal Hřebejk.

Mezinárodní premiéry jeho snímku se zúčastnil i český ministr kultury Václav Riedlbauch. Podle něj proniknutí českého filmu do oficiálního programu takového festivalu, jako je Berlinale, znamená velkou vizitku pro českou kulturu. "Já jsem obrovsky nadšený z toho výsledku. Je to profesionální práce, o tom se v případě tohoto týmu nediskutuje, ale ono to má ještě velké srdíčko a velikánský záběr," pochválil film, který zahájil prestižní nesoutěžní sekci Panorama Special. V soutěži na Berlinale byl naposledy před třemi lety film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

Producent Biermann věří, že účast na berlínském festivalu pomůže k mezinárodnímu zviditelnění Kawasakiho růže. "Myslíme si, že to bude mít jednoznačný dosah a že se prodá po celém světě," slibuje si jeden z producentů. V to věří i představitel hlavní role, slovenský herec Martin Huba: "Věřím, že se dostane do povědomí a že mu to mírně pomůže."

Autor:

Rodinný dům 79 m2
Rodinný dům 79 m2

Jánská, Kostelec nad Černými lesy, okres Praha-východ
2 500 000 Kč