Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kde domov můj? Desítky českých umělců odpovídají výstavou v DOXu

Kultura

  17:00
Výstava s názvem Kde domov můj?, která je součástí stejnojmenného projektu Centra současného umění DOX, představuje díla renomovaných umělců a výběr z dalších více než 1300 prací přihlášených do otevřené výzvy pro umělce i širokou veřejnost.

Vojtěch Vlk: Jitka a Julian Teubal s dcerami foto: DOX

Výstava se inspiruje prvními slovy české národní hymny, která jsou podle kurátora výstavy Jaroslava Anděla neobvyklá tím, že kladou otázku: "Obsahují tak moment osobního i kolektivního pochybování a tázání. Pocit domova – jistoty a bezpečí – není dán automaticky, ale je hodnotou, která, pokud o ni nepečujeme, může být narušena, ochuzena nebo dokonce odcizena."

Martin Mainer: Židle dětství

Projekt Kde domov můj? vznikl jako otevřená výzva k zamyšlení nad touto základní otázkou a vyzval veřejnost nejen k účasti na výstavě v Centru DOX, ale také ke společnému mapování aktivit kultivujících veřejný prostor. Na otevřenou výzvu pro veřejnost reagovalo přes 400 autorů počtem více než 1300 prací.

Domov jako místo, komunita, město i krajina

Vybraných 62 děl je na výstavě v Centru DOX doplněno díly dalších umělců, kteří se zabývají tématem domova v jeho nejrůznějších významech (domov jako místo, komunita, vesnice, město, krajina, region, země ad.). Z domácích autorů jsou to například Jiří David, Tomáš Císařovský, Karel Nepraš, Tomáš Džadoň, Lukáš Jasanský a Martin Polák, Martin Mainer, Kateřina Šedá, Jindřich Štreit, Marek a Kristýna Milde, Martin Zet a Daniel Pešta, ze zahraničních umělců mimo jiné Kristina Norman, Tallervo Kalleinen a Oliver Kochta-Kalleinen nebo Krzysztof Wodiczko.

Součástí projektu je webová stránka Kdedomovmuj.dox.cz s aplikací "Zlepšujeme místa", kde lze sdílet zprávy o pozitivních aktivitách, vlastní projekty a iniciativy nebo nápady a podněty na zlepšení veřejného prostoru. Do projektu se zapojily desítky organizací i jednotlivců z celé České republiky.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...