Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo bude spravovat Jacksonův majetek? Hlásí se jeho matka

Kultura

  7:18aktualizováno  7:39
LOS ANGELES - Matka zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona, která získala do dočasné péče jeho tři děti, se nyní snaží získat do správy majetek popového krále. Uvedla to dnes agentura AP s odvoláním na osobu obeznámenou se soudním jednáním, která ale nechce být jmenována, protože není oprávněna podávat veřejnosti informace.

Katherine Jackson - matka Michaela Jacksona foto: ČTK

Jednání o svěření dětí do trvalé péče soudce nejvyššího soudu Mitchell Beckloff odložil na 3. srpna. V žádosti Jacksonova matka žádá, aby mohla spravovat i majetek dětí. První dvě děti ve věku dvanáct a jedenáct let měl Jackson s manželkou Deborah Roweovou, která se ale k celé záležitosti zatím nevyjádřila. Není jasné, zda bude usilovat o svěření dětí do péče. Matka posledního dítěte nebyla nikdy identifikována. Syna Jacksonovi porodila jako takzvaná náhradní matka. Katherine Jacksonová podle stejného zdroje dnes zažádala soud také o to, aby mohla spravovat majetek svého syna. Tento krok podniká údajně proto, aby mohla chránit Jacksonův odkaz.

Michael Jackson zemřel náhle minulý čtvrtek ve věku padesáti let v Los Angeles jen několik týdnů před plánovaným návratem na koncertní pódia. V červenci měl zahájit sérii 50 koncertů v Londýně.

Kolem okolností jeho smrti stále panují nejasnosti. Byly provedeny dvě pitvy, ale výsledky zatím nevnesly příliš jasno do stanovení příčiny úmrtí.

Jackson byl prý pohublý a bez vlasů

Umírající zpěvák Michael Jackson byl v tristním fyzickém stavu. „Sotva jedl a pil,“ prozradil právník lékaře Conrada Murraye, který byl u zpěváka v době jeho smrti. Když k němu lékař přišel, Jackson prý už nedýchal, ale měl ještě slabý pulz. Murray se zpěváka snažil asi půlhodinu oživovat, poté byla přivolána na pomoc záchranka. Vše ale bylo marné.

Do ještě větších detailů šel britský bulvární deník The Sun, který včera přinesl výňatky z údajné pitevní zprávy. Zpěvák byl prý extrémně pohublý, vážil jen málo přes 50 kilogramů. „Patologové zjistili, že měl prázdný žaludek – kromě částečně strávených pilulek,“ napsal britský list. Podle něj měl Jackson na těle množství jizev a podlitin – některé jako následek nejméně 13 plastických operací, jiné mohly pocházet z nedávného pádu. Tristní pohled prý byl i na jeho hlavu. Neměl totiž žádné vlasy, pouze „chmýří“ překryté parukou.

Objeveno bylo také množství vpichů – což zřejmě svědčí o pravidelném nitrožilním užívání utišujících či jiných léků. Čtyři z nich se měly nacházet v oblasti srdce, což je zřejmě následek zoufalého pokusu o Jacksonovo oživení vpichem dávky adrenalinu. Při úporné masáži srdce také lékaři zpěvákovi zlomili několik žeber.

Výsledky toxikologických testů budou známy až za několik týdnů.

Kdy bude pohřeb?
Jacksonův otec řekl, že je příliš brzo na to, aby se stanovilo datum pohřbu. Rodina čeká na podrobnosti druhé pitvy, kterou provedl soukromý patolog. Koroner v Los Angeles odmítl jako nepravdivé zprávy britského listu, že Michael Jackson byl vyhublý a téměř holohlavý, když zemřel. "Podrobnosti kolem Jacksonovy smrti, které se objevily v bulvárním listu The Sun, se neopírají o výsledky ani jedné z pitev," řekl koronerův pomocník Ed Winter a dodal, že neví, odkud se vzaly.

Lístky na koncerty se budou vracet

Peníze za prodané vstupenky na plánované londýnské koncerty zemřelého Michaela Jacksona dostanou lidé v plné hodnotě zpátky. Oznámili dnes pořadatelé koncertů. Podle prohlášení losangeleské firmy AEG Live všichni, kdo si vstupenky koupili u autorizovaných prodejců, dostanou zpět plnou cenu. Podrobné informace budou od středy na internetové stránce koncertů.

Vstupenky na "návratové koncerty" Michaela Jacksona v Londýně, které měly začít 13. července a pokračovat do příštího roku, si koupilo asi 750.000 fanoušků. Jackson ale minulý týden náhle zemřel.

Autoři: ,