Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo chytá v žitě o 60 let později? Spisovatel Salinger se zlobí

Kultura

  14:31
NEW YORK - Americký spisovatel Jerome David Salinger si chrání stejně důkladně své soukromí i svá autorská práva. Proto devadesátiletý autor románu Kdo chytá v žitě podal v pondělí u federálního soudu na Manhattanu žalobu proti osobě, která pod jménem John David California napsala a hodlá vydat knihu O 60 let později: Procházení žitem.

Kdo chytá v žitě foto: Reprofoto

Žaloba je namířena proti autorovi, vydavatelům i distributorovi díla odvozeného ze Salingerova slavného románu, který se stal biblí americké mládeže 60. let 20. století a je dodnes oblíbený po celém světě. Uvádí, že právo na vytvoření pokračování Kdo chytá v žitě či použití postavy Holdena Caulfielda patří výhradně Salingerovi. A spisovatel si "rozhodně zvolil možnost toto právo nevyužít".

Trochu šílené
Kniha 60 Years Later: Coming Through the Rye je připravena k vydání ve Velké Británii letos v létě a na podzim ve Spojených státech. Hlavní hrdina, který je velmi podobný Caulfieldovi, je starý 76 let, utekl z domova důchodců a autor ho označuje jako "pana C.". Román je věnován Salingerovi a spisovatel je v něm i jednou z postav, kdy váhá, zda pokračovat v Caulfieldově příběhu. Žaloba označuje autora pokračování za záhadnou, vulgární osobu neznámého jména a místa pobytu. "Jeho místo pobytu je neznámé navzdory vyšetřování," uvádí se v právních dokumentech.

Aaron Silverman, ředitel společnosti SCB Distributors, která je uváděna mezi žalovanými stranami, uvedl, že "John David California" je obyvatelem Švédska a poskytl i telefonní číslo. Muž, který se v něm představil jako California, označil žalobu za "trochu šílenou". "Pro mě je to příběh o starém muži. Je to zamilovaný příběh, příběh o autorovi a jeho postavě," řekl John David California, který odmítl prozradit svou skutečnou totožnost. "Nechtěl jsem (Salingerovi) způsobit žádné problémy," dodal.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...