130 let
Galerie Václava Špály

Galerie Václava Špály | foto: Jan Zatorsky, Lidové noviny

Kdo zachrání Špálovku? Praha 1 hledá galerii nového nájemce

Kultura
  •   13:01
PRAHA - Nájemce ve známé pražské Galerii Václava Špály na Národní třídě skončí ke konci květnu. Rozhodla o tom rada Prahy 1, řekl novinářům starosta Filip Dvořák (ODS). Odmítla tak návrh reklamní agentury Semma, která galerii od roku 2007 provozuje. Ta chtěla nájem kvůli nedostatku peněž ukončit ke konci března. Radnice zároveň vypsala výběrové řízení na nového nájemce, který bude výstavy v galerii zajišťovat. Smlouvu s ním chce podepsat do konce května.

Semma měla galerii v pronájmu do roku 2017. Firma ale oznámila, že nemá dost peněz na její provoz, a chtěla proto v březnu skončit dohodou. I když Dvořák s návrhem původně souhlasil, nakonec se radní rozhodli výpověď posunout k 31. květnu. Společnost Semma totiž musela zaplatit kauci ve výši tří měsíčních nájmů, pokud tedy nájem nezaplatí, radnice si může peníze z kauce strhnout.

Výstavní prostory původně patřily Bytovému podniku Prahy 1 - státnímu podniku v likvidaci. Radnice se několik let snažila o její převod do svého vlastnictví. To se jí podle starosty tento týden podařilo. Praha 1 tak mohla vypsat nové výběrové řízení na nájemce. Podle Dvořáka bude o novém vystavovateli rozhodovat odborná komise, rozhodující by měl být návrh jednoročního výstavního plánu.

Největší sláva za Jindřicha Chalupeckého
Galerie pojmenovaná po známém českém malíři vznikla v roce 1957. Největší slávu zažila v letech 1965 až 1970, kdy ji kurátorsky vedl Jindřich Chalupecký. V 70. a 80. letech se ve Špálově galerii konaly výstavy oficiálního umění, které byly pro totalitní režim přijatelné. Po roce 1989 se do galerie vrátil kvalitní program. Od poloviny 90. let měl galerii pronajatou kurátor Jaroslav Krbůšek a do roku 2002 byla pod jeho vedením stále progresivní výstavní síní. Poté mu však Nadace Český fond umění, jež měla dům pronajatý, dala výpověď a zajišťovala program sama. Nadace se nesoustředila na koncept výstav, ale galerii volně pronajímala. Umělecká obec proti úpadku galerie protestovala, ale teprve v roce 2007 byl vyhlášen konkurz na nového nájemce.

Agentura Semma za více než dva miliony prostory Špálovy galerie
zrekonstruovala, nájem platí přes 650.000 korun ročně. Po Praze 1 nyní chce, aby jí tyto náklady zaplatila. Místostarosta Michal Valenta (ODS) řekl, že firma na to má podle zákona právo. Radnice si proto chce zadat znalecký posudek, který částku stanoví. Praha 1 chce také od agentury odkoupit vybavení galerie, aby nový nájemce mohl co nejdříve výstavní činnost obnovit.

Semma nyní poskytuje galerii finanční zázemí, program zajišťuje výstavní rada. Semma plánovala galerii vrátit její někdejší věhlas a vedle českých autorů chtěla zvát i významné zahraniční umělce. Za dva roky podle radnice uspořádala 16 výstav a tři externí projekty. Galerii za tu dobu navštívilo více než 10.000 lidí.

Jednatelkou agentury Semma je Gabriela Šec, jejíž manžel - ekonom a sběratel Petr Šec - je partnerem Olgy Dvořákové v její nové galerii Dvorak Sec Contemporary. Ta zahájila provoz loni v květnu poblíž Staroměstského náměstí a má prostory pronajaté rovněž od Prahy 1. Galeristka Olga Dvořáková je manželka dnešního starosty Prahy 1 a několik let provozuje Gallery Art Factory na Václavském náměstí a organizuje přehlídku soch ve veřejném prostoru Sculpture Grande.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz