Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kdy se Slavíci přiblíží Mercury Prize?

Kultura

  14:59
LONDÝN - Zpěvačka Adele, která s albem 21 v minulých týdnech kralovala hitparádám desek ve Velké Británii, se dostala do užšího výběru na britskou hudební cenu Barclaycard Mercury Prize. Prestižní cena se uděluje od roku 1992 za nejlepší album z Británie nebo Irska.

Britská zpěvačka Adele - už svým debutem se atakovala žebříčky ostrovní hudby foto: Reprofoto

Dříve byla známa pod názvem Mercury Prize. O výroční cenu bude letos kromě mladé Britky soutěžit například anglická rocková kapela Elbow, zpěvačka a kytaristka PJ Harvey nebo londýnský rapper Tinie Tempah. Celkem bylo nominováno 12 hudebníků.

PJ Harve - stálice britského alternative rocku

PJ Harvey

Podle společnosti Official Charts Company, která v Británii sestavuje oficiální žebříčky prodejnosti hudebních nosičů, z pohledu obchodníků mezi nominovanými vede Adele. Její deska 21 se na celkovém počtu 3,9 milionu kopií všech 12 nominovaných alb prodaných na britských ostrovech podílí 2,7 miliony prodaných nosičů.

Na druhém místě se s 620.000 prodanými nosiči umístilo Tempahovo album Disc-Overy a na třetím kapela Elbow, jejíhož alba Build a Rocket Boys! se prodalo 230.000 kusů. Kapela cenu Mercury dostala v dřívějších letech. Jméno vítěze bude známo 6. září.

Nezapomeňte na letní festivaly

Lidovky.cz pro vás připravily speciální nabídku letních festivalů. Podívejte se na přehlednou časovou osu se základními informacemi o akcích v Česku.

Více informací najdete ZDE.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!