130 let

Bratři Grimmové. | foto: SPIReprofoto

Když do lesa, tak s Gilliamem

Kultura
PRAHA - Po dlouhých sedmi letech „bojů s větrnými mlýny“ konečně přichází filmový mág Terry Gilliam s novým filmem. Možná není takový, jak si ho na začátku plánoval, ale rozhodně stojí za to. Opět jde o výlet do světa nekonečné imaginace, ale na rozdíl od filmů Brazil, Dvanáct opic, Král rybář nebo Strach a hnus v Las Vegas s sebou můžeme vzít celou rodinu. Tahle výprava jde totiž po stopách nevyčerpatelné dětské fantazie, která v jisté míře přežívá v každém bez ohledu na věk.
Gilliam se vypravil do Německa konce 18. století (nechal si ho postavit v Praze a okolí), kdy se po venkově potulovali Jacob (Heath Ledger) a Wilhelm (Matt Damon) Grimmové. Dnes proslulé sběratele pohádkových příběhů líčí jako vynalézavé podvodníčky, kteří se živí vymítáním fiktivních strašidel, jejichž divoké kousky předtím sami zinscenují. Okolnosti je ale zavedou do lesa, kde žádné vycpané čarodějnice na kladkách a provazech spouštět nemusejí.

Stromy se tu za výhrůžného kvílení samy pohybují a v jejich nenechavých chapadlech už nenávratně uvízla nejedna dívka z nedaleké vesnice. A nejen ta, co nosí červený čepeček a cestou potkala vlka…

Proměna královny.V Kletbě bratří Grimmů se mísí většina známých pohádkových archetypů – počínaje Karkulkou až po žabáka čekajícího na polibek a královnu toužící po věčné kráse. Gilliam z nich ovšem neskládá žádnou svévolně postmoderní koláž, ale dobrodružný, napínavý, vtipný i zamilovaný příběh, který se odehrává na hranici reality a fantazie.

Dává to najevo docela jasně už na začátku, kdy odhalí nekalé kejkle vykutálené bratrské dvojice. Načež je nechá lapit francouzskou okupační armádou a cestou na svobodu jim hází pod nohy tolik nadpřirozených bytostí a úkazů, kolik jich sami nedokázali vymyslet. Přitom stále stojí alespoň jednou nohou na půdě reálného světa a nehodlá ji ani na chvíli definitivně opustit. Pohrává si s myšlenkou, že takhle nějak mohla vypadat iniciační zkušenost, z níž se pak zrodily ony nesmrtelné pohádkové příběhy. Ale docela dobře to také mohl být jen sen…
Marnivá mumie

Film je po „gilliamovsku“ napěchovaný množstvím bizarních postaviček a groteskních epizodek, které košatí už tak opulentní podívanou – byť je z ní cítit, že režisérova obrazotvornost výrazně překračuje možnosti, které měl k dispozici. Jakkoli je Kletba bratří Grimmů poctivě „oblečený“ film, zdaleka tu nejsou vyčerpány všechny trikové možnosti současné kinematografie. Už proto, že Terry Gilliam si mnohem více rozumí s triky klasickými než digitálními, ačkoli i ty tu využil v míře víc než hojné.

Malebné výpravě vládne nedobytná věž hluboko v lesích, v níž kraluje marnivá mumie s vlasy dlouhými desítky metrů. Když je v kondici, mívá podobu nádherné Moniky Bellucciové, jejíž funkce je ve filmu tentokrát ryze dekorativní. Naopak neobvykle rozmáchlé party tu dostali čeští herci v čele s Tomášem Hanákem.

Jeho vlkodlačí entrée sice může v sále vzbudit rozruch doprovázený smíchem, ale volba je to velmi dobrá. Stejně jako v případě Heatha Ledgera coby citlivějšího a zranitelnějšího z bratrské dvojice a Matta Damona jako staršího a zkušenějšího, který se marně celý život snaží držet nad sourozencem ochrannou ruku.

Na Kletbu bratří Grimmů se můžeme dívat minimálně dvojím způsobem: v konkurenci nejlepších Gilliamových filmů zůstává za očekáváním, duchaplnost tentokrát není tak duchaplná a rafinovanost tak rafinovaná, nicméně v konkurenci distribuční nabídky posledních týdnů a měsíců máme konečně co do činění s plnokrevnou a originální zábavou.

HODNOCENÍ LN ****
Kletba bratří Grimmů
(The Brother Grimm)

USA/ČR 2005
Scénář: Ehren Kruger
Režie: Terry Gilliam
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Heather Ledger, Matt Damon, Lena Headeyová, Monica Bellucciová, P. Stormare, J. Pryce, T. Hanák, M. Táborský a další
Distribuce v ČR: SPI
Premiéra: 9. 11. 2005
Autor: