130 let
Sting

Sting | foto: Tony Molina / Deutsche Grammophon

Když jedné zimní noci cestující muzikant a zpěvák Sting...

Kultura
  •   9:26
PRAHA - Britský zpěvák a muzikant Sting si nechal narůst pořádný plnovous a vydává album, které věnuje svému nejoblíbenějšímu ročnímu období - zimě. If on a Winter's Night vychází příští pondělí.

Sting se pro letošní rok rozhodl zpracovat motivy a klasické britské písně věnované zimě. Spojil se s uznávaným producentem Robertem Sadinem, se kterým vybral to - podle Stinga - nejkrásnější, co v tomto žánru v minulých staletích vzniklo a tyto skladby doplnil o dvě zimní písně z jeho produkce. Album bylo inspirováno spisovatelem Italem Calvinem a jeho knihou Když jedné zimní noci cestující (Se una notte d’inverno un viaggiatore).

Kdo je Sting

Gordon Matthew Thomas Sumner, CBE (narozen 2. října 1951), známý pod svým uměleckým jménem Sting, je anglický hudebník a občasný herec z Newcastle upon Tyne. Než se vydal na sólovou dráhu byl hlavním zpěvákem, skladatelem, a baskytaristou rockové skupiny 70. a 80. let The Police. Hrál také postavu Feyda-Rauthu Harkonnena ve filmu Duna Davida Lynche.

"Zima je tématem, které je velmi bohaté na inspiraci. Myslím si, že jsme s Robertem vytvořili něco velmi osvěžujícího a nevšedního. Tahle deska v sobě ukrývá zázrak znovuzrození a jakousi regeneraci ročních období," uvádí k albu sám Sting, který na album přispěl písněmi Lullaby for an Anxious Child a The Hounds of Winter.

Album, které nabídne i typické folkové nápěvy a chorály z dob 14. století, přinese ve standardní verzi celkem patnáct písní, limitovaná edice bude obsahovat ještě dvě písně navíc. U limitované verze bude navíc přibaleno i DVD, které nabídne např. záběry z natáčení desky. Celý komplet pak doplní rozsáhlý šedesátistránkový booklet s texty všech písní v angličtině, němčině a francouzštině.

Autoři: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás