Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když se syn americké prezidentky zamiluje do britského prince. Vyšel LGBT bestseller

Kniha Červená, bílá a královsky modrá. foto: Kalibr, Šarlota Šudrychová,  Lidovky.cz

LONDÝN - Červená, bílá a královsky modrá na sebe strhla pozornost čtenářů v loňském roce, když vyšla v původním anglickém znění. Jedná se přitom o prvotinu autorky Casey Mcquiston.
  16:00

Kniha vypráví o vztahu, který se zrodí mezi synem americké prezidentky Alexem Claremontem-Diazem a britským princem Henrym. Alex přitom Henryho dlouhodobě nemůže vystát. Když se však pohádají na královské svatbě a zničí dort, britská i americká strana si je vědoma toho, že musí udělat vše pro to, aby umlčela bulvár.

„Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů…“ uvádí nakladatelství YOLI, které knihu vydalo.

Na stránkách Goodreads, jež používá přes 90 milionů uživatelů, si kniha vysloužila poměrně vysoké hodnocení 4,24 (z 5).

Pod hlavičkou YOLI vyšla již řada knih, které jsou zaměřené na LGBT. Ze zahraničních young adult je to například Já, Simon (též známý pod Probuzení Simona Spiera) od Becky Albertalli, bestseller, který společnost Netflix přetavila ve film. Z českých autorů je populární zejména Theo Addair, který publikoval Muffin a čaj, který mapuje vztah dvou zcela odlišných šestnáctiletých kluků. Spisovatelka Anna Musilová se ve svém druhém románu Tamařino souhvězdí věnuje vztahu devatenáctileté studentky práv Liv a o několik let starší Tamary.

Autor: