130 let
Kapela Rage Against the Machine.

Kapela Rage Against the Machine. | foto: Max Whittaker/Getty Images

Killing in the Name se po sedmnácti letech stal vánočním singlem č.1

Kultura
  •   12:40
PRAHA - Americká rocková kapela Rage Against the Machine sesadila z první příčky britské hitparády vítěze X Factoru Joe McElderryho a jejich sedmnáct let stará píseň Killing in the Name se stala oficiálním vánočním singlem číslo jedna.

Kampaň nakupování singlu RATM zahájili na Facebooku Jon a Tracy Morterovi. Měla zabránit tomu, aby se vítězi talentové show McElderrymu podařilo znovu vyhrát britský žebříček. Jen samotná skupina na sociální síti přilákala více než devět set tisíc příznivců a podporu oficiálně vyjádřili např. Paul McCartney, Dave Grohl, Muse, John Lydon, The Prodigy nebo Stereophonics.

"Už máte dost toho, aby vánoční jedničkou byl ZASE singl nějakého trdla z X Factoru? My jo. Takže s tím něco uděláme," vyzvala dvojice a formou protestu bylo procpat na vrchol oficiálního britského žebříčku singl levicové rockové kapely Rage Against the Machine. Píseň Killing in the Name vyšla poprvé v roce 1992 na eponymním debutovém albu.

Simon Cowell, šéf X Factoru, jehož vítězové okupují prestižní vánoční singlové jedničky pět let v řadě, označil kampaň za "cynickou", ale v sobotu Mortenovým gratuloval k "velmi vzrušující" cestě k úspěchu. Kampaň, kromě toho, že singl dostala na první místo hitparády, vydělala 69 tisíc liber na charitu.

Kytarista RATM Tom Morello celou akci sledoval a posílal komentáře na Twitter. Slíbil, že pokud zdolají žebříček, kapela odehraje ve Velké Británii "vítězný koncert" zdarma. Frontman kapely Zack de la Rocha k vítězství řekl: "Jsme u vytržení. Vrchol žebříčku? Páni. Chceme poděkovat všem, kdo se účastnili této neuvěřitelné kampaně. Vypovídá to mnohé, spontánní reakce mladých lidí zkrátka přebila mainstreamový popový monopol, to je skvělé. Je to důkaz, že když se o něco skutečně snažíme, můžeme udělat nemožné možným." Vítězství oznámil spíkr Scott Mills na BBC Radio One. V rádiové show se měl objevit osobně McElderry, ale nedorazil.

Autoři: Lidovky.cz