Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kino Pilotů otevřelo. Plný provoz zahájí premiérou filmu Nikdy nejsme sami

Kultura

  5:56
PRAHA - Pražské kino Pilotů v Donské ulici ve Vršovicích po tříměsíční rekonstrukci zahájilo zkušební provoz. Naplno se rozjede 6. dubna premiérou filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami, který byl v únoru uveden na Berlinale. Řekl to Jakub Felcman, který se bude starat o dramaturgii kinosálu, který řadu let chátral.
Kino. (Ilustrační foto.)

Kino. (Ilustrační foto.) foto: Shutterstock

„Původní prostor jsme rozdělili napříč na dva sály, zatím promítáme jen v tom prvním, vždy odpoledne a večer,“ řekl Felcman. Upozornil, že se tak daří obnovovat činnost kin, která po roce 1989 zanikla. Na podzim například začalo promítat pražské kino Dlabačov, v současné době se finišuje na obnoveném startu Kina 64 U hradeb.

Český film Nikdy nejsme sami získal diváckou cenu na Berlinale

Provozovatelem kina Pilotů je producent snímků Petra Václava Cesta ven a Nikdy nejsme sami Jan Macola ze společnosti Mimesis Film. Podle něj se ve vršovickém kině Pilotů přestalo promítat zhruba v polovině devadesátých let.

Zdeněk Godla ve filmu Nikdy nejsme sami.

Lenka Vlasáková ve filmu Petra Václava Nikdy nejsme sami

V posledních letech tu fungoval jakýsi punkový klub. Přitom historie tohoto kinosálu začíná už začátkem dvacátého století, kdy se promítalo v létě na zahradě. Činžovní dům byl postaven v polovině třicátých let, kdy kino získalo svůj dnešní název. Původní sál měl kapacitu téměř tři sta míst, provozovatelem byl někdejší Svaz československých pilotů. Jedinou rekonstrukcí kino prošlo v polovině sedmdesátých let.

„Interiéry byly dost zdevastované, z původní architektury se zachovaly jen části, které doplňujeme novými,“ řekl Macola. V kině Pilotů by se měly promítat snímky, na které v distribuci ostatních kin nezbývá místo. Především například zahraniční tvorba uváděná na festivalech v Locarnu, San Sebastianu a dalších. Těm budou podle něj dva menší sály vyhovovat lépe.

Nejsme konkurencí artových kin

„Ovšem nepovažujeme se za konkurenci artových kin Aero, Světozor či Bio Oko, chceme být doplňkem jejich nabídky. A navíc vyjít vstříc občanům této části Vinohrad a Vršovic, kde kino kromě multiplexu na Floře schází,“ vysvětlil.

Jedním z prvních snímků je právě v těchto dnech komorní komedie s jemně sarkastickým humorem a překvapivým koncem nazvaná Poklad, kterou režisér Cornelius Porumboiu natočil v rumunsko-francouzské koprodukci. V nabídce je například i snímek režiséra Arnauda Desplechina Tři vzpomínky, animovaný brazilský příběh Chlapec a svět nebo dokumentární esej Patricia Guzmána Perleťový knoflík. Vstupenky se prodávají po stokoruně.

Záhady techniky. Costi, operátor detektoru kovů a Adrian pátrají po Pokladu.

Tři vzpomínky. Hrdinu filmu Paula (Quentin Dolmaire – vpravo) ošetřuje jeho sestra (Lily Taiebová) po bitce o milou, vlevo bratr (Raphaël Cohen).

Podle Macoly by kino Pilotů mělo v budoucnu promítat celý den, své filmy tu mají nalézt například matky s dětmi, celé rodiny či senioři. „Mohlo by se tu i tančit - ozvali se totiž organizátoři akcí spojených s argentinským tangem,“ dodal.

Obnova kina je z většiny financována ze soukromých zdrojů. „Dostali jsme grant od Státního fondu kinematografie, který stačil na nákup zhruba poloviny technologického vybavení,“ podotkl Jan Macola.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...