Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Kinterův pomník zabitým cyklistům finišuje. Přispěje i primátor

Kultura

  7:00
PRAHA - V Praze se v brzké době objeví další objekt od Krištofa Kintery. Po památníku věnovanému lidem, kteří zvolili dobrovolný odchod ze světa skokem z Nuselského mostu, uctí sochař jednoho ze zakladatelů iniciativy Auto*Mat a propagátora městské cyklistiky Jana Bouchala. Toho před sedmi lety srazil na nábřeží Kapitána Jaroše mladý řidič ve Škodě Octavia.

Krištof Kintera s návrhem svého pomníku cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích foto: Auto*Mat

Pomník s názvem Bike to heaven vyroste na křižovatce, kde k tragédii došlo. Půjde o postříbřenou pouliční lampu s otočnými reflektory, v jejíž horní části bude proti směru ramen rotovat jízdní kolo mířící k nebi. Auto*Mat proto vypsal veřejnou sbírku – pro realizaci bylo třeba vybrat 200 tisíc korun, 150 tisíc se už díky dárcům na účtu sešlo. Na památník slíbil přispět i pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Děkujeme všem lidem, kdo na pomník Janu Bouchalovi a dalším zabitým cyklistům přispěli. Jsme ohromeni rychlostí, s jakou na bankovním účtu přibývají peníze,“ říká Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat. Podle ní není dosud jasná přesná cena díla, a sbírka proto stále pokračuje: „Pokud bychom vybrali více peněz, než kolik bude pomník skutečně stát, část peněz vrátíme dárcům.“

Sedm let od tragické události

Jan Bouchal se svou partnerkou a synem krátce před smrtí (rok 2006)

Přispět na pomník cyklistům, kteří zemřeli v pražských ulicích, je možné prostřednictvím transparentního účtu 2100063331/2010

Bike to heaven vyroste na místě nazývaném "křižovatka smrti". Jde o jedno z nejnebezpečnějších křížení ve městě s častými nehodami na nábřeží Kapitána Jaroše a Dukelských hrdinů. Od roku 2006 se Auto*Mat snažil o přestavbu a zklidnění tohoto místa, což se loni podařilo. Na místě přibyly i samostatné semafory pro cyklisty. Sochu měl původně vytvořit David Černý, ale jeho návrh bronzové siluety sraženého cyklisty ve vozovce neprošel přes pražské úřady.

Sloup k výrobě pomníku darovala Kooperativa Uhlířské Janovice. Kolo věnoval Bajkazyl, bezplatně jej opískovala firma Štěrba a instalaci provede zdarma Eltodo. Také Kintera pracuje bez nároku na honorář. Zbývající částka je potřeba na zaplacení materiálu, postříbření díla a jeho dopravy do Prahy.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!