130 let
Fazil Say (na snímku z roku 2001)

Fazil Say (na snímku z roku 2001) | foto: archiv MAFRA - David Port

Klavírista Say stíhaný za urážku islámu bude sólistou v Brně

Kultura
  •   12:30
BRNO - Turecký klavírista Fazil Say je hlavním hostujícím sólistou Filharmonie Brno pro příští sezonu. Vystřídá tak hornistu Radka Baboráka, který čestný titul držel v končícím koncertním roce.

Soud v Istanbulu v dubnu třiačtyřicetiletému pianistovi udělil podmínečný trest deseti měsíců vězení za urážku náboženství. Klavírní virtuos byl stíhán kvůli posměšným poznámkám na Twitteru, jimiž kritizoval pokrytectví islámu.

Fazil Say není jen interpret, ale také skladatel. V Brně představí některé své kompozice, a to v české premiéře. "Uvedeme jeho Istanbulskou symfonii a Koncert pro trubku s proslulým virtuosem Gáborem Boldoczkým. Fazil Say bude dále sólistou v jednom z Mozartových klavírních koncertů," uvedl šéfdirigent Aleksandar Marković. V sólovém recitálu pak Say prokáže také své umění improvizace.

Filharmonie se spojí i s Plastiky

Pro svou 58. koncertní sezonu Filharmonie Brno připravila více než stovku koncertů v 11 řadách a čtyřech mezinárodních festivalech. K tradičním abonentním cyklům přibylo několik novinek, třeba koncertní řada věnovaná jazzové a etnické hudbě. Podle Markoviče je dramaturgie invenční a současná, ale nezříká se ani tradice. "Cyklus špičkového koncertního jazzu a world music přinášíme v Česku jako první a zveme do něj skvělé jazzové pianisty Yarona Hermana či Tigrana Hamasjana, ale i pravé andaluské flamenko," uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Na koncertech ve Wannieck Gallery bude filharmonie tradičně překračovat hranice žánrů. V programu Co znamená vésti koně například orchestr spojí síly se skupinou The Plastic People of The Universe.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás