Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Klicperovo divadlo uvede světovou premiéru hry Pavla Kohouta

Kultura

  16:00
HRADEC KRÁLOVÉ - Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sobotu 29. října ve světové premiéře nejnovější hru Pavla Kohouta Vítězný únor, režisérem je Břetislav Rychlík. Inscenace ukáže groteskně mrazivý a mrazivě groteskní pohled na zlomový okamžik našich dějin.

Spisovatel Pavel Kohout. foto: archiv MAFRA - Ondřej Němec

„Přestože autorovým cílem nebylo napsat dokumentární drama, ale hru univerzálně platnou a dramaticky napínavou, na scéně rozpoznáme zásadní postavy Vítězného února 1948 poměrně přesně,“ uvedl hostující dramaturg Zdeněk Janál. Kohout ke hře uvedl, že nebylo jeho úmyslem dramatizovat konkrétní historickou událost pro účely školní výuky, ale použít ji jako modelovou situaci pro svébytné drama.

Režisér Rychlík dodal, že hra má historický rámec. „Vznešeně si můžeme říkat, že tématy hry jsou třeba vnitřní svoboda, manipulace, lidská čest, zrada, nenávist, láska, odpovědnost, čili to všechno, co v dnešní společnosti vedené nezodpovědnými zbabělci chybí. Je v ní také varovný prst, kam se můžeme dostat, když nezvládneme úplně základní principy demokracie a svobody,“ dodal režisér.

Básník, spisovatel a dramatik Pavel Kohout, který letos oslavil 88. narozeniny, patří k nejvýraznějším a nejrozporuplnějším osobnostem české poválečné literatury. Život autora desítek ceněných her i románů je příběhem nadšeného komunistického básníka a později reformního komunisty, který skončil jako chartista a exulant proti vlastní vůli.

Klicperovo divadlo v Hradci Králové připravilo na sezonu 2016/2017 celkem sedm premiér, mimo základní dramaturgickou linii uvedlo hru Asanace od Václava Havla v režii Andreje Kroba.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...