Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Napříč žánry s originální hudbou. Formanové uvedou Knihu džunglí s filharmonií

Kniha džunglí foto: Pavel Hejný

Hudebně-dramatickou adaptaci Knihy džunglí uvede poprvé 7. června v Azylu78 Divadlo bratří Formanů. Jedná se o výpravný multižánrový projekt, na kterém participuje Česká filharmonie, DEKKADANCERS a Jatka78 v roli producenta.
  12:00

Po premiéře bude následovat 20 repríz, hrát se bude v bloku do 30. 6. Hudbu ke Knize džunglí složil skladatel a dirigent Marko Ivanović, režisérem inscenace je Matěj Forman, masky a kostýmy vytvořila Andrea Sodomková a autorem choreografie je Štěpán Pechar.

„Když s Formany děláme představení, chceme připravit divákům prožitek. Chceme, aby měli pocit, že jsou uprostřed pralesa. Uprostřed nevyzpytatelné, tajemné, zábavné a nebezpečné přírody. Tyto polohy se dají vyjádřit vizuálně a také hudebně. Lidé mohou být překvapení nějakým zvukem, něco je může i polekat. Ale bude to krásné,“ říká hudební skladatel Marko Ivanović. Originální hudbu živě provede patnáctičlenný orchestr složeným z hudebníků České filharmonie.

Pro zábavu se zabíjet nesmí, takové jsou zákony džungle. Lidé tohle nedodržují, říká herec Matěj Forman

Matěj Forman pro Knihu džunglí navrhl a s týmem spolupracovníků připravil prostorově a výtvarně bohaté dekorace. „Chceme vyprávět Knihu džunglí hudbou, pohybem a také atmosférou, okouzlit diváky a přetvořit šapitó na svůj vlastní svět. Pracujeme s unikátním prostorem, do kterého stavíme dekorace a kulisy tak, aby se scéna proměňovala a pomáhala našemu vyprávění. Několik poměrně odvážných scénických nápadů by mohlo přidat naší adaptaci a celému divadelnímu dobrodružství nečekaný rozměr a doufejme i okouzlující atmosféru,“ říká Forman.

Podle producenta a ředitele Jatek 78 Štěpána Kubišty je inscenace určena divákům všech věkových kategorií. „O vstupenky je enormní zájem, v prodeji zbývá méně než polovina vstupenek. Což je naše velké štěstí, protože dělat takový projekt v současné době je také velké finanční dobrodružství. Kdo chce přijít, neměl by příliš dlouho váhat. Kapacita Azylu78 je 520 míst,“ uvedl.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!