Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Knihkupec zapletený do špionážní hry. Poslední román Johna le Carrého vyjde v říjnu

Britský spisovatel John le Carré. foto: ČTK/REUTERS

Britský mistr špionážních thrillerů John le Carré zemřel loni v prosinci. Před svou smrtí ještě stihl dopsat román Silverview (Stříbrný výhled). Ten v anglickém originálu vyjde letos v říjnu.
  5:00

John Le Carré, autor románů Špion, který přišel z chladu, Jeden musí z kola ven nebo Špión z Panamy, zemřel loni v prosinci ve věku 89 let. Ještě před svou smrtí stihl dopsat svůj dvacátý šestý román, thriller Silverview. Několik dalších příběhů měl rozepsaných.

John Le Carré

„Ta kniha je plná, zkoumající, lyrická a divoká. Hledá samotnou duši moderních tajných služeb. Je to skvělá kniha a důstojné poslední dílo,“ sdělil médiím spisovatelův syn Nick Cornwell, který sám píše pod pseudonymem Nick Harkaway. „Je to skutečný Carré, jenž chce čtenáři odvyprávět jeden poslední příběh,“ dodává. 

Příběh knihy vypráví o jistém Julianovi Lawndsleymu, knihkupci v malém britském městečku u moře. Jednoho dne ho navštíví polský emigrant ze Silverview, nejhonosnější vily ve městě. Od té chvíle se o Juliana začnou zajímat tajné služby a knihkupci dojde, že je v sázce jeho život.

Podle Jonnyho Gellera, spisovatelova agenta, byl Silverview jediný kompletní a nevydaný román z Le Carrého pozůstalosti. Fanoušky nejspíš zamrzí, že ve svém dalším a nedopsaném románu A Legacy of Spies (Odkaz špiónů) chtěl spisovatel oživit svou nejslavnější postavu, britského zpravodajského důstojníka George Smileyho. 

Román Silverview vyjde v originále u britského nakladatelství Viking 14. října, v den spisovatelových nedožitých 90. narozenin. Datum vydání českého překladu zatím není známé. 

Témata: Kultura, Literatura

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...