Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Knihománie láká na Murakamiho i Pekárkovou. Potrvá do 22. listopadu

Kultura

  12:00
Týden po Velkém knižním čtvrtku přichází další literární akce - pod názvem Knihománie nabídne od zítřka 16 nakladatelství 22 nových knih. Devět titulů je původní česká tvorba, doplní je zahraniční bestsellery od Haruki Murakamiho, Jonase Jonassona nebo Jefferyho Deavera. K nákupu každé z novinek nabízí Knihománie jako dárek knihu 333 křížovek.

Iva Pekárková: Beton foto: Mladá fronta

Knihománie je zaměřená na tituly pro širší čtenářskou obec - nabízí detektivky, romány pro ženy, encyklopedie, kuchařky i knihy pro děti. Na rozdíl od Velkého knižního čtvrtku nechystá žádný doprovodný program, jako bonus chystá už zmíněný sešit křížovek.

Haruki Murakami: Kronika ptáčka na klíček

Mezi dvacítkou knih je i nový román v Česku velmi oblíbeného japonského spisovatele Haruki Murakamiho s názvem Kronika ptáčka na klíček, který vychází v Odeonu. Jak píše nakladatel v anotaci, vypráví příběh Tóru Okady, který žije s manželkou na tokijském předměstí. Nedávno dal v dobrém zaměstnání výpověď - potřebuje si ujasnit, kudy se chce v životě ubírat. Jeho život náhle naruší telefonát neznámé ženy a začne se odvíjet bezmála detektivní příběh na hranicích mezi realitou, sny a vzpomínkami.

V nabídce Knihománie jsou také dvě knihy Jonase Jonassona v jednom exkluzivním vydání: Stoletý stařík + Analfabetka. Jedna kniha tak spojuje dva tituly - Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel je veselý životní příběh muže, který se nikdy nezajímal o politiku, a přesto byl vždy nějak zapleten do velkých historických událostí. Doplňuje ho humoristický román Analfabetka, která uměla počítat.

Elizabeth Gilbertová: Podpis všech věcí

Lehčí čtení nabídne například novinka od Elizabath Gilbertové, autorky bestselleru Jíst, meditovat, milovat s názvem Podpis všech věcí. Román zasazený do 19. století sleduje osudy nadané Almy Whittakerové, dcery botanického objevitele, která se snaží osamostatnit ve světě rostlin a vědy. Zatímco studium mechů vede Almu blíž a blíž k záhadám evoluce, muž, kterého miluje, ji táhne opačným směrem – do království duchovna, božství a zázraků. Alma je střízlivá vědkyně, Ambrose je snivý umělec. Spojuje je však láska k vědění – zoufalá touha pochopit fungování tohoto světa a principy všeho bytí.

Graham Masterton: Bílé kosti

Pro milovníky napětí je určeno několik titulů: detektivka Sběratel kůží Jefferyho Deavera, temný thriller Bílé kosti od Grahama Mastertona či Nevinná krev autorů Jamese Rollinse a Rebeccy Cantrellové. 

Z české tvorby se představí například Iva Pekárková s knihou Beton, která je souborem jejích novějších i starších povídek, dále autobiografie spisovatele a písničkáře Josefa Fouska nebo nové vydání slavné humoristické knihy Saturnin. V nabídce jsou také  knihy pro děti, encyklopedie a kuchařky.

Knihománie se koná počtvrté, podle pořadatelů se počet prodaných kusů každým rokem zvyšuje. V roce 2013 se prodalo v rámci Knihománie celkem 198.500 kusů knih, o 13.000 více než v předchozím ročníku. Nejprodávanějším titulem posledních dvou ročníků byly kuchařky Romana Vaňka. Mimořádný zájem měli loni čtenáři také o poslední díl trilogie 1Q84 od Haruki Murakamiho.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...