Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Knihou roku v anketě Lidových novin je Dešťová hůl od Jiřího Hájíčka

Kultura

  20:01
Praha - Román Dešťová hůl devětačtyřicetiletého Jiřího Hájíčka, žijícího a pracujícího v Českých Budějovicích a publikujícího v brněnském nakladatelství Host, je knihou roku 2016 v anketě Lidových novin.

Jiří Hajíček. foto: Václa Pacner

„Chtěl jsem napsat příběh ze současnosti, se současnými tématy. Zajímá mě, co řeší moje generace, tedy lidi mezi čtyřicítkou a ­padesátkou, takže tam jsou i generační zkušenosti. Téma se mě musí nějak dotýkat. Podobně jako se mě Selský baroko dotýkalo tématem kolektivizace v 50. letech přes tatínka a Rybí krev s vysídlením vesnice kvůli stavbě přehrady zase přes maminku,“ podotkl autor nedávno v rozhovoru pro LN.

Jiří Hájíček: Dešťová hůl

Dešťová hůl je vnímána jako završení Hájíčkovy volné venkovské trilogie. Z celkem 208 hlasujících vyzdvihlo Hájíčkovu románovou novinku sedmnáct lidí.

Anketa Kniha roku vznikla v­ čase desátého výročí republiky, roku 1928. Zanikla tak jako celý list po únoru 1948. Vrátila se počátkem devadesátých let, kdy byla obnovena řádná existence LN.

Redakce každý rok oslovuje spisovatele, kritiky, editory, vysokoškolské učitele a další, převážně humanitně zaměřené osobnosti. Tři knihy, které mohou jmenovat, nejsou nijak omezeny.

Loni titul kniha roku získala tehdejší čerstvá nositelka Nobelovy ceny za literaturu Běloruska Světlana Alexijevičová. Účastníci ankety ocenili její svazek Doba z druhé ruky.

Cenu za Jiřího Hájíčka (Dešťová hůl) převzal od ředitele redakce LN Veselina...
Vyhlášení ankety LN Kniha roku

Kompletní výsledky tradiční ankety Lidových novin Kniha roku najdete v sobotním vydání LN.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...