Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Knihu roku psala ženská ruka

Kultura

  8:14
PRAHA - Letošní knižní ceny Magnesia Litera jsou rozdány. Hlavní cenu poprvé získala žena a poprvé také byla oceněna básnická kniha. Knihou roku Magnesia Litera se již stal titul odborný, překladový, také fotografický soubor, dílo určené pro dětské čtenáře a jednou i román. V osmém ročníku knižních cen Magnesia Litera nyní poprvé získalo toto ocenění rovněž dílo básnické.

Laureáti. Pavel Šrut, Radka Denemarková, Bohumila Grögerová, Hana Tomášov , Pavel Göbl, Josef Vojvodík a redaktoři Lexikonu české literatury Vladimír Forst, Luboš Merhaut a Jiří Opelík. foto: Lidové noviny

Kniha spisovatelky a překladatelky Bohumily Grögerové (1921), jež dlouhá léta žila a tvořila společně s Josefem Hiršalem (1920–2003), je silně autobiografická.

 Začíná velmi smutným konstatováním: „Březen 2006/ Kontrola na očním oddělení Vojenské nemocnice/ Dg. Prakticky slepota oboustranně“. Její závěr je však přece jen o něco optimističtější: „vezmu papír/ nasadím tužku s tlustým hrotem/ s lupou v levičce/ začnu psát velkým tiskacím písmem/ snad ještě dnes/ snad i zítra“.

Knižní ceny
Magnesia Litera 2009
Kniha roku
Bohumila Grögerová:
Rukopis
(Pavel Mervart)
Litera za přínos
české literatuře
Vladimír Forst, Jiří Opelík
a Luboš Merhaut
za Lexikon české literatury
Litera za nakladatelský čin
Spisy Františka Langera
(Akropolis, Divadelní ústav
a Kvarta)
Litera za překladovou knihu
Sándor Márai:
Deníky I. a II.
(přeložily Estera Sládková
a Dana Gálová, Academia)
Litera pro objev roku
Pavel Göbl:
Tichý společník
(Dauphin)
Litera za knihu
pro děti a mládež

Pavel Šrut:
Lichožrouti
(Paseka)
Litera za naučnou literaturu
Josef Vojvodík:
Povrch, skrytost, ambivalence.
Manýrismus, baroko a (česká)
avantgarda (Argo)
Litera za prózu
Martin Ryšavý:
Cesty na Sibiř
(Revolver Revue)
Litera za poezii
Bohumila Grögerová:
Rukopis
(Pavel Mervart)
Litera za publicistiku
Radka Denemarková:
Smrt, nebudeš se báti aneb
Příběh Petra Lébla
(Host)
Kanzelsberger cena čtenářů
Jiří Šimon:
Ukradený domov
(Knižní klub)


 Důkazem toho, že zdravotní stav autorce nezabraňuje alespoň v psaní, je právě vítězná kniha Rukopis, kterou vydalo červenokostelecké nakladatelství Pavla Mervarta.

 Básnířka v ní vzpomíná na muže svého života, také na dětství a zaznamenává palčivě pociťované znemožnění kontaktu s literárními díly: „moci si ještě jednou a naposled celý den číst/ polykat obří sousta musila prousta brocha/ opíjet se halasem achmatovou verlainem/ rimbaudem ortenem browningovou“. '

Smrt a ponožky
Další příběh, na jehož počátku byla také smutná zpráva a na jehož konci je oceněná kniha napsaná ženou, se týká Petra Lébla (1965–1999). V závěti divadelní režisér vyzval svou spolupracovnici, dramaturgyni Divadla Na zábradlí Radku Denemarkovou (1968), aby napsala jeho biografii. Po osmi letech práce prozaička vydala v nakladatelství Host knihu na pomezí biografie a románu s názvem Smrt, nebudeš se báti aneb Příběh Petra Lébla, za niž získala Literu za publicistiku.

 Radka Denemarková je zároveň prvním autorem, jehož dílo odborná porota ocenila v osmileté historii knižních cen Magnesia Litera již podruhé. V roce 2007 totiž získala za svůj román Peníze od Hitlera Literu za prózu.

 A ještě do třetice příběh se špatným začátkem a šťastným koncem. Týká se básníka Pavla Šruta (1940). Ten figuroval v nominacích na Literu za knihu pro děti a mládež již dvakrát – v roce 2004 za Velkou knihu českých pohádek a také o rok později za svazek Verunka a kokosový dědek.

 Vyšel nyní až třetí pokus. Kniha Lichožrouti přináší příběhy tvorů, kteří mohou za to, že nám z párů ponožek tak často jedna chybí. Texty Pavla Šruta, jež ilustracemi doplnila Galina Miklínová, vydalo nakladatelství Paseka.

Uctění historie a stáří
Letošní ročník knižních cen Magnesia Litera byl ve znamení uctění moudrosti historie a stáří. Oceněny byly dvacetisvazkové spisy Františka Langera, Lexikon české literatury, překlad dvou svazků deníků maďarského prozaika Sándora Máraie (1900–1989) a v Kanzelsberger ceně čtenářů zvítězila kniha Ukradený domov Jiřího Šimona s podtitulem Jak se žilo na vesnici ve 40. a 50. let. A ostatně autorka Knihy roku Bohumila Grögerová je v dosavadní historii těchto knižních cen také vítězem s nejvyšším věkem.

 V osmém ročníku pak byli oceněni také dva autoři, kteří mají daleko širší filmografii než bibliografii. Tichý společník režiséra a scenáristy Pavla Göbla získal Literu pro objev roku a Cesty na Sibiř scenáristy a autora dokumentů Martina Ryšavého Literu za prózu.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...