130 let

Kniha | foto: REPRO LN, Lidové noviny

Knižní tipy: kdyby Hitler jen usnul i Svěrákovy pravé a nepravé kamínky

Kultura
  •   7:00
Nové tituly Terezy Boučkové, Zdeňka Svěráka, Umberta Eca nebo Amose Oze, výpravná publikace Jurije Norštejna či detektiva od Arne Dahla patří k zajímavým knižním novinkám z poslední doby.

Tereza Boučková: Šíleně smutné povídky
Autorka bestsellerů Indiánský běh a Rok kohouta přichází poprvé s povídkovou sbírkou. Třináct Šíleně smutných povídek nabízí silné, autentické a intenzivní příběhy životních zápasů, výher i proher. Jsou nejen smutné, ale i ironické a plné paradoxů. Tereza Boučková vstupuje do cizích životů jednoznačně a nekompromisně, vypráví zaujatě, vášnivě a nebanálně. Krátké útvary umožňují čtenáři si mezi příběhy vydechnout a nabrat nový dech pro další nabitou dávku emotivních příběhů.

Boučková debutovala prózou Indiánský běh, za kterou obdržela roku 1990 Cenu Jiřího Ortena. Následovaly krátké prózy Křepelice (1993) a Když milujete muže (1995). Vydala dva soubory publicistických esejů, je také autorkou scénáře k filmům Smradi (2002) a Zemský ráj to napohled (2009). Autobiograficky laděný román Rok kohouta se stal nejprodávanější českou knihou roku 2008.

Zdeněk Svěrák: Po strništi bos

Zdeněk Svěrák: Po strništi bos
Knihu autentických vzpomínek vypráví Svěrák optikou sedmiletého chlapce. "Abych se do toho vpravil, při procházce liduprázdným krajem jsem si na polní cestě klekl. Měl jsem přece ve svých sedmi osmi letech ty oči, co mám teď, akorát byly níž," říká Svěrák. "Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč. V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který."

Timur Vermes: Už je tady zas
Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil v roce 2011? Německý novinář a spisovatel Vermes přichází s groteskním příběhem na kontroverzní téma: oživil Adolfa Hitlera a poslal ho do naší současnosti. Kniha Už je tady zas se v Německu stala bestsellerem, jehož se prodalo milion výtisků a překládá se do více než třiceti jazyků. Vermesova satira ukazuje současné Německo jako cynickou společnost, kterou žene kupředu touha po úspěchu a která je bezbranná vůči demagogům nejhrubšího zrna.

Umberto Eco: Dějiny legendárních zemí a míst

Umberto Eco: Dějiny legendárních zemí a míst
Po Dějinách krásy, Dějinách ošklivosti a Bludišti zavádí Umberto Eco čtenáře na obrazově bohatě dokumentovanou cestu po dalekých, neznámých, vybájených zemích, které vznikaly v myslích nejrůznějších spisovatelů. Od Homérových básní až po současnou science fiction, od svatých písem po komiksy, literatura po celé věky vytvářela pomyslné a bájné země a promítala do nich všechna svá přání, sny, utopie a noční můry, které nezapadají do skutečného světa. Na cestě po těchto krajích nás zavádí Umberto Eco a najdeme na ní starověké a středověké texty v bezprostředním sousedství dnešních příběhů, filmy vedle básní, komiksy vedle románů…

Arne Dahl: Evropské blues
Co mají společného mrtvý kandidát na Nobelovu cenu a k nepoznání znetvořená mrtvola nalezená ve stockholmském parku? Ve čtvrtém dílu současné švédské detektivní série po tom pátrají vyšetřovatele zvláštního týmu A. Paula Hjelma a Kerstin Holmovou. Autorem knihy je úspěšný švédský detektivkář, a také literární a divadelní teoretik, jehož příběhy s detektivem Paulem Hjelmem se těší oblibě čtenářů i respektu kritiků. Na světě se jich prodalo už 2,5 milionu výtisků a Dahl je nositel i řady literárních cen.

Ian McEwan: Mlsoun

Ian McEwan: Mlsoun
S novým románem přichází jeden z nejvýznamnějších angloamerických spisovatelů své generace Ian Mc Ewan (nar. 1948), autor románů Betonová zahrada, Cizinci ve městě, Pokání, Dítě v pravý čas, Sobota nebo Solar. Hrdinkou Mlsouna, zasazeného do roku 1972, je mladá Serena, která v posledním ročníku studií na Cambridge prožije krátký románek se starším mužem. Na milencovu přímluvu nastoupí do britské tajné služby MI5. V té době Británie čelí hospodářskému propadu, nepokojům a hrozbám teroristických útoků. Bojuje se na všech frontách – i na té kulturní. Tajná služba distribuuje pod zástěrkou různých nadací peníze umělcům, kteří budou propagovat "správné názory". Tak je koncipována i operace MLSOUN. Hrdinka McEwanova románu ovšem brzy poruší nejen základní pravidlo špionáže – nevěřit nikomu -, ale brzy i ta další: a do mladého spisovatele se zamiluje…

Oz Amos: Scény z venkovského života
Světoznámý izraelský prozaik, novinář a esejista, proslavený například romány Černá skříňka, Fima, a Panter ve sklepě nebo výborem z esejů a publicistiky Mír, láska a kompromis, přináší ve svém novém románu znepokojivý portrét izraelské venkovské komunity. Cyklus navzájem provázaných příběhů nabízí výstižný obraz lidské samoty a nejistoty, popisuje traumata dnešní izraelské společnosti a vyniká mistrně navozenou atmosférou.

Jurij Norštejn: Sníh na trávě

Jurij Norštejn: Sníh na trávě
Dvousvazková kniha Sníh na trávě, která vyšla v Moskvě v roce 2008, je výjimečné literární a obrazové dílo z oblasti světového výtvarného umění a animace. Jurij Norštejn (nar. 1941) je autorem mistrovských animovaných filmů jako Ježek v mlze, Pohádka pohádek, Liška a zajíc nebo Volavka a čáp, promítaných s úspěchem na mezinárodních festivalech. Dvousvazková publikace je jedinečná svou rozsáhlou ilustrační částí - obsahuje více než 1500 ilustrací, reprodukcí, skic, náčrtů, výtvarných citací a studií.

PRO DĚTI A MLÁDEŽ:

Čertovo kopyto

Čertovo kopyto. Sborník undergroundových pohádek
Třicet undergroundových pohádek od autorů jako Egon Bondy, Ivan Martin Jirous, Jaroslav Hutka, Vlasta Třešňák, Milan Balabán, Jiří Gruntorád a dalších. Editorem výboru je Radim Kopáč, ilustroval a graficky vypravil Luboš Drtina.

Miroslav Šašek: To je Paříž
První ze série ilustrovaných průvodců světoznámého českého emigranta, ilustrátora, malíře, komentátora a redaktora rádia Svobodná Evropa Miroslava Šaška. Jeho procházka po Paříži je sice stará padesáti lety, ale stále aktuální. Šaškovy knihy jsou svébytným průvodcem po městě nejen pro děti. Představují metropole tak, jak je v průvodcích nenajdete: plná nejen slavných památek, ale i drobných momentek všedního dne. Autor přibližuje město dětem, takže nezapomíná ani hry, atrakce, domácí mazlíčky, typické místní profese nebo oslovení…

Jamie Thomson: Temný pán. Školní roky

Jamie Thomson: Temný pán. Školní roky
Román britského spisovatele a autora mnoha gamebooků získal v roce 2012 Cenu Roalda Dahla za nejvtipnější knihu pro děti od sedmi do čtrnácti let. Vypráví o "Temném pánovi, největším ničiteli a nejvyšším vládci Temnokraje", který byl v závěrečné bitvě mezi silami dobra a zla poražen a jeho úhlavní nepřítel ho vyhnal na planetku jménem Země, navíc v těle neduživého třináctiletého kluka. Temný pán se proto snaží získat zpět ztracenou důstojnost, sílu a říši, a musí čelit nejrůznějším protivenstvím – například péči dobromyslných pěstounů, krutému mučení v podobě mnohahodinové dřiny v Centru pro vymývání mozků (rozuměj: ve škole), dvěma šíleným pronásledovatelům (alias psychoterapeutům) a taky neustálému posměchu a neúctě svých poddaných…

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás