Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Komedianti s Josém Curou dnes 'na otočku'

Kultura

  13:00
ČESKÝ KRUMLOV - Opera Ruggiera Leoncavalla Komedianti v hlavní roli s proslulým tenorem Josém Curou, má dnes premiéru na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Série představení pokračuje do 10. srpna.

José Cura, tak jak ho diváci neznají foto: Reprofoto

Inscenace Jihočeského divadla v režii Josefa Průdka a pod taktovkou argentinského dirigenta Maria De Rose vznikla ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Český Krumlov.

José Cura koncertně již několikrát vystoupil v České republice, Cania je však jeho první operní rolí v domácím nastudování. Vystoupí v něm celkem pětkrát, pouze 8. 8. se místo něho objeví čínský tenorista WeiLong Tao, který si v Jihočeském divadle podmanil diváky již v minulých sezonách jako Othello.

Křišťálová lupa 2011

Opera Komedianti líčí událost, která se údajně přihodila v italské Kalábrii v šedesátých letech 19. století a hrdinou je žárlivý principál kočovné společnosti. Leoncavallovo drama stírá hranice mezi hrou na jevišti a skutečným životem ve chvíli, kdy protagonisté přímo na jevišti začnou řešit osobní spory, které skončí tragicky.

Leoncavallova hudba se vyznačuje veristickou dramatičností i melodičností. Vedle Cury a WeiLong Taa se v roli Tonia představí Ital Marco Danieli. Jedinou ženskou úlohu Neddy ztvární Jana Šrejma Kačírková.

V případě nepříznivého počasí je pro všechna představení opery Komedianti připravena tzv. mokrá varianta. Produkce se přesune do Zámecké jízdárny a zde bude opera odehrána v tzv. poloscénickém tvaru, čili v ohlášeném obsazení a s orchestrálním doprovodem.