Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Komisař Montalbano' točí v Česku film o otci značky Olivetti

Vraždy

  15:45
PRAHA - Italský herec Luca Zingaretti hraje slavného podnikatele Adriana Olivettiho, který zemřel za záhadných okolností v roce 1960.

Z natáčení filmu Adriano Olivetti: Síla jednoho snu foto: Milk & Honey Pictures

Italský režisér Mikele Soavi natáčí v České republice dvoudílný životopisný film Adriano Olivetti: Síla jednoho snu. Vhodné lokace našel v Praze a jejím okolí, v Liberci a v blízkém Hrádku nad Nisou. V titulní roli úspěšného podnikatele a inovátora, který zemřel za záhadných okolností v roce 1960, se objeví slavný italský herec Luca Zingaretti.

Záhada smrti Adriana Olivettiho

"Zemřel ve vlaku z Milána do Lausanne - podle některých spekulací šlo o vraždu na objednávku tajných služeb. Tuto otázku nechává nový životopisný film Adriano Olivetti: Síla jednoho snu, nezodpovězenou," uvedla Alice Titzová ze společnosti 2media, která filmaře zastupuje.

Zingarettiho tvář znají čeští diváci z krimi filmů s hlavním hrdinou komisařem Montalbanem, kterého ztvárnil. Natáčený snímek vzniká pro italskou televizi. Producentem je společnost Casanova Production, koproducentem společnost Milk and Honey Pictures (M&HP).

Utopický ideál komunitního života

Adriano Olivetti se po celém světě proslavil jako výrobce psacích strojů, kalkulaček a později i počítačů. I první PC dovážené do Československa nesly jeho jméno. V Itálii je dodnes ctěnou a uznávanou osobností, podobně jako u nás například Tomáš Baťa.

Jeho život byl plný dramatických peripetií. Narodil se v roce 1901 v židovské rodině, z obav z Mussoliniho fašistického režimu odjel do Spojených států a později do Anglie. Po návratu se zapojil do protifašistického hnutí. Přestože se rodinná firma pod jeho vedením po válce rozrůstala, v roce 1950 stála na pokraji bankrotu.

Adriano musel radikálně změnit její směřování, a krom toho praktikoval a šířil utopický ideál komunitního života. Byl přesvědčen, že lidé, kteří se navzájem respektují, se mohou vyhnout válce a chudobě. Snížil pracovní dobu, zvýšil platy a zaměstnanecké výhody, inicioval řadu změn.

Režisér má za sebou natáčení s Terrym Gilliamem

Režisér Mikele Soavi natočil dvě desítky snímků v Itálii, v Hollywoodu ve funkci druhého režiséra spolupracoval s Terrym Gilliamem na filmu Dobrodružství Barona Prášila a v Praze natáčené Kletbě bratří Grimmů.

Největší úspěch slavil v roce 1994 filmem Dellamorte Dellamore natočeném podle románu Tiziana Sclaviho s Rupertem Everettem v hlavní roli.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...