Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Komise doporučila na šéfa ND Brno Martina Glasera

Kultura

  17:14
BRNO - Ředitelem Národního divadla Brno by se mohl stát Martin Glaser, dosavadní umělecký šéf činohry Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Doporučila jej výběrová komise.

Martin Glaser foto: MAFRA - Slavomír Kubeš

Rada města Brna návrh projedná 25. září. Druhý v pořadí skončil Tomáš Froyda, ředitel Divadla Alfa v Plzni. Výsledky zveřejnilo tiskové středisko magistrátu.

Glaser řekl, že komisi dnes představil svou vizi sebevědomého a moderního metropolitního divadla. Cítil prý zájem jak od zástupců města, tak odborníků, kteří v komisi zasedli. Národní divadlo Brno má podle něj velký potenciál, který lze zužitkovat lépe než doposud.

Reduta nebude samostatná

Glaserova koncepce nepočítá s Redutou jako samostatnou jednotkou. Reduta v uplynulých letech pod vedením Petra Štědroně tvořila vedle baletu, Mahenovy činohry a Janáčkovy opery čtvrtou složku Národního divadla Brno, za své inscenace sklízela uznání kritiků. "Koncept dvou činoherních souborů pod jednou střechou nepovažuji za výhodný," uvedl Glaser. Reduta by podle něj měla být studiovou scénou činohry, prostorem pro komorní baletní a operní inscenace a pro hostování nezávislých souborů.

Národní divadlo Brno je bez řádně vybraného ředitele od loňského září, kdy rezignoval Daniel Dvořák. Město pak dvakrát vsadilo na otevřené výběrové řízení, ale vhodného kandidáta nenašlo. Poslední konkurz byl proto uzavřený, komise oslovila konkrétní adepty. Do druhého kola postoupili Glaser a Froyda, nyní komise stanovila jejich pořadí.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...