Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Koncertem švédských Fire! začíná progresivní hudební festival Stimul

Kultura

  12:05aktualizováno  13:47
PRAHA - Už od svého vzniku v roce 2005 se Stimul snaží prezentovat hudbu, která u nás běžně není dostupná a často ji uvádět v české premiéře. Výjimkou nebude ani letošní ročník, na kterém vystoupí také spolupracovník PJ Harvey John Parish nebo These New Puritans.

Švédská kapela Fire! vystoupí na Stimul Nights foto: Fire! - Johan Dahlroth

Festival, jehož hlavní část se koná pod patronací Radia Wave jako Radio Wave Stimul festival, uvedl v minulých ročnících jména jako Peaches, Soap & Skin, Hildur Gudnadóttir nebo WIlco.

Letošní ročník zahájí ještě před hlavním listopadovým programem dvě komornější akce nazvané Stimul Nights. Ty jsou podle hudebního dramaturga Radia Wave Aleše Stuchlého "ozvěnami starého Stimulu, určeného pro hodně alternativní publikum".

Žhavé švédské improvizace

V rámci Stimul Nights dnes v pražském Café v lese vystoupí švédský saxofonista Mats Gustafsson a jeho power jazz trio Fire!. V Česku se v této sestavě představí poprvé. Název tria doplněný vykřičníkem je předzvěstí toho, co posluchače čeká. Podle pořadatelů se Fire! "pyšní drtivou rytmikou rozvíjející hypnotické, repetitivní figury poučené krautrockem i dubem, nad nimiž Gustafsson spřádá divoké improvizace na saxofon, tender piano a elektroniku". Jako předkapela zahraje česko-finská formace Federsel & Mäkelä.

Hvězdou hlavní části festivalu bude 4. listopadu v Lucerna Music Baru hudebník a producent John Parish, hlavní spolupracovník PJ Harvey. Od alba To Bring You My Love se podílí na všech jejích deskách, dvě z nich vydali dokonce společně. John Parish se věnuje také filmové hudbě, což prezentuje i na své páté sólové desce Screenplay, kterou na koncertě představí.

5. listopadu vystoupí v prostorách nově otevřeného nahrávacího studia Českého rozhlasu Tomáš Dvořák aka Floex. Vrcholem festivalu bude pak česká premiéra britských These New Puritans. Kapela, která v průběhu své existence prošla žánrovou proměnou od post punku k fúzi popu a klasické hudby, zahraje 20. listopadu v pražské MeetFactory.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!