Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kosmonautka v natáčkách a další paparazzi úlovky Jovana Dezorta

Slovensko

  16:00
PRAHA - Retrospektivní výstava fotografií Jovana Dezorta nazvaná Co odnesl čas... je otevřena do 14. října na Staroměstské radnici. Koná se při příležitosti osmdesátin a zároveň šedesáti let profesionální tvorby tohoto někdejšího fotoreportéra ČTK, kde strávil 15 let.

Výstava Co odnesl čas... se koná při příležitosti osmdesátin a zároveň šedesáti let profesionální tvorby někdejšího fotoreportéra ČTK Jovana Dezorta. foto: ČTK

Dezort vystavuje své snímky především ze 60. a 70. let minulého století. Týkají se Prahy a jejích proměn, každodenního života, osobností, událostí, politiky a sportu, ale i venkova a záběrů ze zahraničních cest.

Do 14. října si zájemci mohou prohlédnout tvorbu fotografa, který propojil své hobby s povoláním. Více než stovka snímků vrátí návštěvníky výstavy do doby, kdy se v Praze budovalo metro, kdy přes Václavské náměstí jezdily tramvaje a trolejbusy. Zachycují bruslaře na zamrzlé Vltavě, automobily na Karlově mostě, fronty u telefonních budek i šedivou nabídku obchodní sítě.

Dva snímky lze z dnešního pohledu označit za "paparazziovské" - je na nich kosmonautka Valentina Těreškovová v natáčkách a slavný dirigent Herbert von Karajan při koncertě, kam měli fotografové zakázaný přístup.

Na snímku vpravo je fotografie uzení klobás ze zabijačky na Slovensku, za kterou Dezort získal Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu v roce 1970.

Jovan Dezort (* 1934) pracoval jako pracoval jako redaktor – fotoreportér ČTK v letech 1960 až 1975.  Získal tam bohatou zkušenost především s reportážní fotografií, která mu vynesla řadu cen, např. Zlatou pečeť na World Press Photo v Haagu (1970) nebo Hlavní cena v celosvětové soutěži MON "Mír Vietnamu" (1973) za cyklus fotografií zachycujících  život Vietnamců v době války. V ČTK pravidelně fotografoval také kulturní události jako Pražské jaro (zúčastnil se 25 ročníků) nebo jazzové festivaly. Svým aparátem zachytil mnoho slavných osobností (Karajan, Richter, Oistrach, Armstrong, Fitzgeraldová, Piaf, Becaud aj.). Fotografoval také pro Český rozhlas.

Později pracoval v časopisech Vlasta (1975 – 1981) a Svět práce, od roku 1984 působí  jako samostatný fotograf výtvarník. Okruh své činnosti rozšířil na užitou, módní a reklamní fotografii.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.