Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kostelec nad Orlicí se přestěhuje do pražské Archy

Kultura

  15:00
PRAHA - Publikum v pražském Divadle Archa bude mít ve středu od 19 hodin možnost vidět unikátní divadelní představení Země zaslíbená, které vytvořila režisérka Jana Svobodová a tvůrčí tým divadla s obyvateli města Kostelec nad Orlicí. Na scéně účinkují tři desítky kosteleckých starousedlíků, Romů či politických uprchlíků, kteří prošli místním azylovým střediskem.

Země zaslíbená foto: David Kumermann

Před rokem postavili umělci na kosteleckém náměstí trafiku, kde vyměňovali cigarety, kávu či recept na koláče za příběh. Setkávali se s lidmi, kteří již několik generací žijí na jednom místě, stejně jako s lidmi, pro něž je Kostelec jen přestupní stanicí za lepším životem. Postupně tak vznikl scénář pro výpravné multimediální představení, jehož premiéra se konala 21. června v Kostelci.

„Hlavními postavami se stali lidé, kteří nikdy nestáli na divadelním jevišti. Malá holčička Hanička, která je zanícenou patriotkou svého města, paní Halušková, jež se stará přes velké problémy o malé romské děti, Hanna a Yauhen z Běloruska, kteří prožili rok v uprchlickém táboře v Kostelci, a děti ze základní školy a romských rodin,“ uvádějí tvůrci.

„Během doby, po kterou s lidmi z Kostelce spolupracujeme, vidíme velké změny. Například české a romské děti se začaly spolu kamarádit. Na premiéře bylo spousta diváků, kteří byli evidentně v divadle poprvé. To, že jsme je byli schopni hodinu a půl zaujmout, nás velice těší.“ doplňuje režisérka Jana Svobodová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!