130 let
Paruka královny, kterou hrála v Noci na Karlštejně Jana Brejchová

Paruka královny, kterou hrála v Noci na Karlštejně Jana Brejchová | foto: ČTK - Michal Krumphanzl

Kostýmy z Noci na Karlštejně a Cirkusu Humberto zdobí české hrady

Kultura
  •   16:00
KARLŠTEJN / HORŠOVSKÝ TÝN / TELČ - I letos představuje filmové studio Barrandov některé ze svých kostýmních originálů na vybraných hradech a zámcích.

Tři ucelené kolekce barrandovských kostýmů z oblíbených českých filmů obohacují prohlídky historických památek. Každou z výstav doplňují zajímavé zákulisní informace a perličky z natáčení, oznámil ČTK mluvčí studia Tomáš Želazko.

Karlštejn patří k nejnavštěvovanějším českým hradům, stejné oblibě se u českého publika těší známý filmový muzikál Noc na Karlštejně. "Výstavu originálních kostýmů postav v čele s Eliškou Pomořanskou i Karlem IV. realizujeme v roce, kdy uplyne čtyřicet let od doby natáčení filmu na hradě," komentovala to ředitelka barrandovské divize Fundus Věra Krátká. Výstavu mohou zájemci navštívit do konce září, otevřena je od 1. května.

Převlečte se za princeznu

Zámek a hrad Horšovský Týn připravil ve spolupráci s Barrandovem výstavu originálních kostýmů a rekvizit z populárního televizního seriálu Cirkus Humberto. Expozice je tam přístupna až do konce září. Podle Krátké je ucelená kolekce přibližně čtyřiceti dochovaných originálů, které tvořily základ kostýmní a rekvizitní výpravy tohoto projektu, je představena veřejnosti vůbec poprvé.

Už před Velikonocemi byla na zámku Telč otevřena expozice kostýmů z pohádky Jak se budí princezny. Výstava je instalována v sedmi sálech zámecké galerie. Kromě originálů filmových kostýmů a rekvizit přibližuje expozice také práci maskérů, kostymérů a rekvizitářů, kteří se na vzniku filmu podíleli.

Vystavené artefakty doplňují zajímavosti z natáčení a dobové dokumenty. Místo expozice, která potrvá do konce října, nebylo vybráno náhodně. Převážnou část této pohádky totiž režisér Václav Vorlíček natáčel přímo na zámku Telč a v jeho okolí.

Na víkend 8. a 9. června se tu chystá program plný her a soutěží. Jeho součástí budou komentované prohlídky filmové výstavy nebo kostymérna, v níž si zájemci budou moci filmové kostýmy vyzkoušet a vyfotografovat se v nich.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás