Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kouzelná novinářská odysea. V novince Wese Andersona ožijí příběhy z předních stran

Kultura

  17:00
Hvězdně obsazená redakce vyráží ulovit dalšího sólokapra! Oceňovaný režisér Wes Anderson zavede diváky ve filmu The French Dispatch (Francouzská depeše) na cestu po příbězích z novinových článků a glos. Film představil snímky i první ukázku. Nový Anderson má světovou premiéru naplánovanou na 24. července letošního roku.

Snímek The French Dispatch (2020). Režie: Wes Anderson. foto: Searchlight Pictures

Snímek by měl být takovým milostným dopisem malé skupině amerických novinářů z fiktivního deníku The French Dispatch. Ti neúnavně tvoří své články v taktéž fiktivním francouzském městě někdy na počátku dvacátého století. Pod rukama filmařů ožijí příběhy, které jsou na stránkách deníku publikovány.

Snímek The French Dispatch (2020). Režie: Wes Anderson.
Snímek The French Dispatch (2020). Režie: Wes Anderson.

Jak je u Andersonových filmů zvykem, ohromným tahákem bude i hvězdné obsazení. Ve filmu se objeví Bill Murray, Owen Wilson, Benicio Del Toro, Frances McDormandová, Adrien Brody, Timothée Chalamet, Léa Seydouxová, nebo Tilda Swintonová.

RECENZE: Ostrov psů. Mýdlo a pamlsek jsou receptem na optimismus

Americký režisér Wes Anderson je ve světě filmu považován malé zjevení. Všechny jeho film se vyznačují atmosférou a velmi vizuálním stylem vyprávění. Charakteristické jsou pro něj také velmi suchý humor a netradiční rámováním kamery. Díky této kombinaci se neustále pohybuje na hraně mezi klasickým a uměleckým (artovým) filmem. Mezi jeho nejúspěšnější snímky patří Psí ostrov (2018), Grandhotel Budapešť (2014) a Fantastický pan lišák (2009).

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...