Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kožená v Česku poprvé zazpívá s Berlínskými filharmoniky

Kultura

  8:00
PRAHA - Unikátní koncert se uskuteční příští rok 1. května ve Španělském sále Pražského hradu.

Pěvkyně Magdalena Kožená foto: archiv LN _ Jindřich Mynařík

Mezzosopranistka Magdalena Kožená se českému publiku představí poprvé v doprovodu Berlínské filharmonie. Koncert bude řídit její manžel, šéfdirigent Simon Rattle. Jde o jeden z prvomájových koncertů pořádaných Berlínskými filharmoniky každoročně v jiné zemi, pro rok 2013 si vybrali Prahu, uvedla Kožená, která přednese Biblické písně od Antonína Dvořáka.

Čeští fanoušci se na oblíbenou pěvkyni mohou těšit i letos. Se souborem Collegium 1704 a dirigentem Václavem Luksem zazpívá 16. září ve Španělském sále Pražského hradu "hudební směs" od Antonia Vivaldiho a Georga Friedricha Händela. Na podzim ji čeká debut ve Vídeňské státní opeře v jedné z jejích nejoblíbenějších Mozartových rolí. K novým projektům patří také album Love and Longing (Láska a touha).

Jedinečná záležitost

"Příští rok v květnu to bude jedinečná záležitost. Vystoupím ve Španělském sále s Berlínskou filharmonií a mým mužem. Je to v rámci koncertů na 1. máje, kdy Berlínská filharmonie ve spolupráci s televizními stanicemi vysílá do televize vždy koncert z jiné země," řekla pěvkyně, která v květnu 2013 zazpívá také v písňovém recitále v Rudolfinu.

Biblické písně, které zazpívá příští rok na Hradě, obsahuje i její nové album nazvané Love and Longing (Láska a touha). Jeho součástí jsou i Rückertovy písně od Gustava Mahlera a Šeherezáda od Maurice Ravela.

Autor: