Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kožená zazpívá v přímém přenosu z Berlína

Kultura

  15:00
PRAHA - V devíti kinech po celé České republice se v pátek 27. ledna uskuteční přímý přenos berlínského koncertu pěvkyně Magdaleny Kožené.

Magdalena Kožená zazpívá návštěvníkům přímého přenosu v kinech. foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Oblíbenou českou mezzosopranistku doprovodí orchestr Berlínských filharmoniků pod taktovkou Simona Rattla, šéfdirigenta orchestru a manžela pěvkyně. Přímý přenos se bude vysílat do více než 50 německých kinosálů a dalších 21 kinosálů v Evropě.

Operní diva bude na koncertu sólistkou v Biblických písních Antonína Dvořáka a Písních na texty Friedricha Rückerta od Gustava Mahlera. Večer zahájí skladba Náhrobek Couperinův Maurice Ravela a uzavře Symfonie h moll zvaná "Nedokončená" od Franze Schuberta. Z koncertu by měla vzniknout nahrávka pro renomovanou společnost Deutsche Grammophon, s níž má pěvkyně smlouvu.

V Česku se do projektu připojila kina v Boskovicích, Frýdku Místku, Náchodu, Ostravě, Plzni, Uherském Hradišti i pražská kina Bio Oko a Aero.

Koncert na Pražském jaru už je vyprodaný

Přenos z Berlínské filharmonie, který je součástí projektu Digital Concert Hall, navazuje na velký úspěch zahajovacího koncertu minulé sezony a berlínského Silvestrovského gala. Tak jako při hojně navštěvovaných operních přenosech z newyorské Metropolitní opery budou mít diváci možnost nahlédnout do zákulisí Berlínských filharmoniků. Projekce je rovněž podrobně seznámí s interpretovanými skladbami.

Kožená, která již dlouho žije v Berlíně, vystoupila ve své rodné vlasti naposledy loni v říjnu. V únoru také nadchla české publikum svým koncertním projektem Milostné dopisy (Lettere Amorose), jenž vycházel ze stejnojmenné desky.

Další český a již vyprodaný koncert se odehraje 16. května v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, kde pěvkyně zazpívá v doprovodu známé japonské klavíristky Micuko Učidaové. Další vystoupení jsou plánována i na letošní podzim.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!