Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kradou fotografie duši? Odpověď hledá festival Fotograf

Kultura

  17:00
Je reálné to, co vidíme vlastním okem, nebo to, co zachytí fotografie? A čemu jsme ochotní víc uvěřit? I takové otázky by měly evokovat výstavy a akce připravované v rámci čtvrtého ročníku Festivalu Fotograf, jediné kurátorsky koncipované fotografické přehlídky u nás, která začíná právě dnes a potrvá celý měsíc.

Tereza Zelenková: Table Rappers foto: Festival Fotograf

Během října se v Praze uskuteč̌ní více než dvacet výstav, perfromancí, př̌ednášek a diskuzí propojených hlavním námětem letošního ročníku, který má motto Vidět a věřit. Téma vybízí k úvahám nad tím, co všechno ovlivňuje naše vidění a k hledání hranice mezi skutečností a jejím zobrazením.

Richard Loskot, Marek Štim: Časoprostorová mřížka

K festivalu opět vychází speciální 24. číslo časopisu Fotograf shrnující téma Vidět a věřit v ještě širším rozsahu. Odborné veřejnosti je určeno mezinárodní diskuzní fórum, tentokrát s názvem Stadium zrcadla, na němž vystoupí významní zahraniční i domácí hosté, například profesorka dějin umění na University of Essex Margaret Iversen, kurátorka v Museum of Contemporary Photography, Chicago Karen Irvine nebo kurátorka fotografie a vysokoškolská pedagožka Katarzyna Majak.

Performance i spiritistická seance

Kromě diskuzního fóra a komentovaných prohlídek výstav letos festival nabídne nejen performance či přednášky, ale i spiritistickou seanci. V Galerii Národní technické knihovny proběhne výstava nazvaná SPOT, která bude v rámci experimentu kurátora Milana Mikuláštíka zahalena převážně v temnotě. Divákovi bude umožněno sledovat vystavené projekty pouze prostřednictvím světelného kuželu, který bude v nepravidelných intervalech osvětlovat vybraná díla a určovat tak sled vnímání výstavy.

Dalším unikátním projektem bude výstava amerického multimediálního umělce a experimentátora Sama Ashleyho. Ten v roce 1984 nafotil v amazonském pralese nafotil několik filmů a rozhodl se, že je nechá nevyvolané. Po třiceti letech se rozhodl je vyvolat a přesvědčit se, zda se na snímcích uchovalo něco z jeho tehdejšího pátrání po šamanismu.

Sam Ashley a jeho fotografie z amazonského pralesa.

Projekt Kinokukátko je speciální festivalovou výstavou umístěnou do veřejného prostoru. Z výloh tzv. Korza Veletržního paláce bude 24 hodin denně k "nakouknutí" čtveřice němých filmů z Národního filmového archivu. Ve Veletržním paláci proběhnou v den oficiálního zahájení Festivalu Fotograf i dvě multimediální interaktivní performance, které budou pracovat nejen s prostorem Malé dvorany (Richard Loskot: Čas drží vše pohromadě ), ale i s prostorem města (Jonáš Strouhal a Jonáš Rosůlek: Crippled by Consciousness).

Festival potrvá do 31. října.

Autor: