Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Královnou evropských hudebních cen MTV byla zpěvačka Beyoncé

Kultura

  23:30aktualizováno  6. listopadu 0:18
BERLÍN - Tři proměněné nominace ze čtyř, taková je bilance zpěvačky Beyoncé na předávání Evropských hudebních cen MTV v Berlíně.

Beyoncé přebírá cenu MTV za "Nejlepší píseň". foto: Reuters

Beyoncé získala titul nejlepší umělkyně, její píseň Halo ocenili diváci MTV jako nejlepší song a její Single Ladies získal ocenění za nejlepší videoklip. Také manžel Beyoncé, rapper Jay-Z, si z německé metropole odveze ocenění v jedné z celkem třinácti kategorií - za nejlepší "urban act". Pětkrát nominovaná a favorizovaná Newyorčanka Lady Gaga nakonec uspěla jen v kategorii objev roku.

Udělování cen MTV je jednou z největších událostí ve světě popu mimo území Spojených států. Ačkoli se ceny udělují v Evropě, často je získávají Američani. Jméno detroitského rappera Eminema vyslovil francouzský herec Jean Reno, když vyhlašoval vítěze v kategorii nejlepší mužský umělec. Nejlepšími rockovými umělci se  stali američtí Green Day.

Nejlepší alternativní skupinou je britská trojice Placebo, za nejlepší evropskou kapelu však byla vyhlášena Manga z Turecka. U2, kteří před galavečerem uspořádali půlhodinový koncert u Braniborské brány, získali hned první udělovanou cenu večera: stali se skupinou s nejlepšími živými vystoupeními.

Chlapecká kapela Tokio Hotel.

Tokio Hotel jsou hrdí
Loni v Liverpoolu toto ocenění získala německá teenagerská kapela Tokio Hotel, která některé z ocenění MTV dostala už třetí rok po sobě. Letos byli vyhlášeni nejlepší skupinou. Zpěvák Bill Kaulitz se dnes představil s novým punkovým čírem a svou děkovnou řeč pronesl pouze v angličtině. "Máme opravdovou radost a jsme hrdí," prohlásil letos dvacetiletý Kaulitz.

Ceremonie v berlínské aréně O2 World se odehrávala v kulisách odkazujících na divadelní a filmový muzikál Kabaret, jehož děj se odehrává v Berlíně na počátku 30. let. Večerem provázela americká zpěvačka Katy Perry. Berlínská aréna, která byla otevřena loni v září, se nachází jen pár desítek metrů od nejdelšího dosud dochovaného úseku Berlínské zdi.

Autoři: ,