Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kraus vyhodil z televize čtyři Davidy Černé. Prý přišli pozdě.

Kultura

  22:38aktualizováno  19. června 9:23
PRAHA - Obvykle moderátor televizního pořadu Uvolněte se, prosím Jan Kraus vytáčí svého hosta. Tentokrát host vytočil jeho. Místo jednoho Davida Černého totiž do studia přišli Černí hned čtyři. Kraus na svém blogu napsal, že je vyhodil proto, že přišli na natáčení pozdě.

Čtverníci Davida Černého zaskočili Jana Krause foto: archiv LN

Čtyři černě oděné muže v parukách, černých brýlích a s nalepenými černými kníry Kraus z televize vykázal. "Byl jsem tam čtyřikrát. Přišel jsem s čtverníky," říká Černý.

"Připadalo nám to vtipné. Mysleli jsme si, že Kraus bude mít radost a bude to legrace." Po Krausově reakci zůstali prý všichni jako opaření. "Řekl, že je to jeho show a ne moje. Křičel na mě, že je to stejné jako kdyby on vylezl na pódium a vykřikoval z něj, že dělám sračky. A pak řekl: "Já půjdu na vaši výstavu, a ty věci vám tam rozkopu," popisuje Černý konflikt.

Mluvčí České televize Ladislav Šticha se k incidentu nechtěl vyjadřovat. „My pořad pana Krause pouze vysíláme, on si v něm dělá, co chce a jak chce,“ řekl Šticha. „Koho zve, o čem se baví či zda hosty ze studia vyhazuje, je v jeho režii.“

Čtverníky měli Černému v pořadu Uvolněte se, prosím dělat filmař Jaroslav Pašmik, kameraman a dokumentarista David Čálek a choreograf a tanečník Petr Krušelnický. „Jan Kraus to nevydýchal, byl hodně naštvaný,“ říká Jaroslav Pašmik. „Rozčiloval se, že je to jeho show. Moc jsem nepochopil, proč vlastně. Asi na to nebyl připravený. Asi měl hotový scénář a nachystané otázky. Nenadálá změna mu vadila, zaskočila ho.“ „Dlouho jsem neviděl tak neuvolněného člověka, jakým byl v tu chvíli Kraus,“ říká David Černý.

Anketa

Komu fandíte ve sporu Kraus vs. Černý?

Janu Krausovi 1386
Davidu Černému 1228
Ani jednomu 1590


Kostýmy pro Uvolněte se, prosím nakonec Černý přece jen použil. Spolu se dvěma původně čtverníky (chyběl Krušelnický) v nich přišel na pražskou vernisáž kontroverzní Entropy.

David Černý se svými dvojníky přišel i na vernisáž Entropy. Vyfotil se s nimi i Václav Havel

Třeba 8 Černých, ale včas!! píše Jan Kraus

Pan Černý jen zapomněl dodat podstatu celé věci. Možná, že si ji dodnes není vědom:

Hosté pořadu se dle dohody mají na představení dostavit do 18.30 - v 19.35 začíná představení. Stejně tak to bylo domluveno i s p. Černým. Točíme pořad vcelku, před lidmi, kteří si platí vstupné - jako divadelní představení. Vyprodané hlediště platících diváků je pro většinu účinkujících dostatečně odpovědný závazek.

Pan Černý se nedostavil ani do 19.00 hod. Dovolat se mu nešlo. Velmi stresující situace. Po 19.00 hod. přišel nějaký mladík v klobouku, s parukou a zbytečně předstíral, že je D. Černý.

Rozhodli jsme s dramaturgyní, že je třeba rychle sehnat náhradního hosta. Třicet minut před začátkem show - velmi těžké. Zhruba v 19.15 přišel žertovně naladěný pan Černý ještě s dalšími 3 kolegy.

To už byl na cestě náhradní host. (Naštěstí a díky výtečné práci týmu, který na pořadu pracuje.) Po velmi stresujících chvílích, které nám pan Černý v rámci své “zábavy” připravil, jsme nakonec začali včas, v 19.35 - jako obvykle. S třemi hosty - jako obvykle. Jen bez vytřeštěné čtveřice žertéřů, kteří v parukách nechápavě stáli na dvoře.

Show must go on - with or without Černý!

Zdroj: jankraus.cz

Přišli jsme včas, hájí se "Davidové Černí"

Auto se čtveřicí černě oděných mužů v parukách, černých brýlích a s nalepenými černými kníry podle Pašmika zaparkovalo na dvoře divadla Ponec, kde se pořad Uvolněte se, prosím Jana Krause natáči, zhruba v 18.30.

Pašmik nesouhlasí ani s tím, že by je produkce marně sháněla, jak Kraus tvrdí. Černý a trojice jeho napodobenin totiž na telefon napjatě čekala, měla jím začít mystifikace. Černého telefon měl totiž u sebe dokumentarista a kameraman David Čálek. Právě Čálek byl „první Černý“, který se nechal odvést z auta do budovy. Ostatní za ním podle plánu měli přijít až těsně před začátkem představení, aby byli Jan Kraus a diváci překvapeni.

Plán ale nevyšel, jedna z produkčních znala Černého dobře a poznala, že muž v brýlích, kníru a paruce je někdo jiný. „Poslali ho pro skutečného Davida,“ vypráví Pašmik. Na dvoře divadla se pak strhla krátká hádka. Lidé, kteří Krausovi s pořadem pomáhají, se nemohli shodnout, zda mohou do pořadu všichni „Černí“ nebo jen ten pravý.

„Slečna chtěla jen Davida. Děsila se, že jinak to bude pěkný průšvih. Nějaký muž byl naopak nadšený, těšil se, jak to bude skvělé,“ říká Pašmik. Černý a čtverníci ale trvali na tom, že buď všichni nebo nikdo. Kraus nakonec všechny vykázal a raději si narychlo pozval náhradníka.

Čtverníci byli vybaveni věrohodnými falešnými občanskými průkazy, které vyrobil Černý. Měli s sebou černý sprej – růžový prý nesehnali – kterým chtěli studio vyzdobit. Na rychlo si ještě dělili role, jeden bude sprejovat, druhý hrát hlupáka, třetí bude hyperaktivní a čtvrtý bude argumentovat. „Těšili jsme se na to, jak Kraus naši improvizaci uchopí a dotvoří,“ říká Pašmik.

Podle Pašmika je možné, že Kraus si skutečně myslí, že dorazili pozdě: „Možná mu jeho produkce neřekla, že jsme přijeli včas, ale oni se s námi dlouho dohadovali.“



Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč