Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Filmoví kritici ocenili černobílé historické drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu

Bohdan Sláma - Krajina ve stínu. foto: Česká televize

Praha - Čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší film roku 2020 černobílé historické drama Bohdana Slámy Krajina ve stínu. Kromě úspěchu v hlavní kategorii snímek vynesl i ocenění pro nejlepší herečku Magdaléně Borové.
  22:00

Nové filmy vznikaly i v době koronaviru, provozovatelé kin se ale k možným premiérám staví skepticky

Film Agnieszky Hollandové Šarlatán o přírodním léčiteli Janu Mikoláškovi obdržel cenu za režii a díky Ivanu Trojanovi také za nejlepší mužský herecký výkon. Ceny se předávaly v pražském Divadle Archa bez publika, zájemci mohli ceremoniál živě sledovat na ČT Art.

Bohdan Sláma - Krajina ve stínu.
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

Film Krajina ve stínu, drama z vesnice v pohraničním Vitorazsku, natočil režisér Bohdan Sláma a producenti Martin Růžička a Jindřich Motýl. Cenu za hlavní ženskou roli ve filmu inspirovaném skutečnými osudy vynesla Magdaléně Borové role Marie Veberové, Češky smýkané tragédiemi sudetských dějin.

„Jsem vděčná, že mohu být součástí Krajiny ve stínu, a mám radost, že se Marii dostalo takové pozornosti, protože jejím skutečným předobrazem je paní Korbelová, o které nám její syn pan Ferdinand Korbel hodně vyprávěl. Její cesta by nám mohla být inspirací do chvil, kdy nám v životě dochází odvaha jít dál,“ řekla při přebírání ceny Borová.

Jeden svět letos netradičně. Festival filmů o lidských právech odstartuje v květnu v regionech

Slámův film má další šance na ocenění při cenách Český lev, získal v nich 15 nominací. Výsledky pořadatelé oznámí 6. března. O jednu nominaci méně, tedy 14, má v cenách Český lev Šarlatán a také film režiséra Slávka Horáka Havel inspirovaný životem Václava Havla, na který filmoví kritici při svých cenách nevzpomněli. Sedm nominací na lva, tedy na cenu České filmové a televizní akademie, má film Modelář Petra Zelenky popisující řadu současných politicko-společenských problémů, kterému kritici udělili cenu za nejlepší scénář.

Nejlepším dokumentem v Cenách české filmové kritiky se stal nejnavštěvovanější snímek loňského roku V síti, počin Barbory Chalupové a Víta Klusáka, odkrývající praktiky online sexuálních predátorů. Cena pro objev roku připadla Jindřichu Andršovi, režisérovi dokumentárního filmu Nová šichta o horníkovi, který po zavření dolu hledá nové životní uplatnění.

Úspěch Zprávy režiséra Bebjaka. Film o útěku z Osvětimi bude promítat Wiesenthalovo centrum v USA

Experimentální dokument FREM natočený v Antarktidě, vyzdvihla kategorie Audiovizuální počin. Režisérka Viera Čákanyová a její spolupracovník Tomáš Klein byli oceněni za kameru.

Ceny české filmové kritiky v reakci na rozkvět domácí krátkometrážní tvorby v posledních letech také zřídily zvláštní cenu pro krátký film. Prvním oceněným se v této kategorii stal snímek Anatomie českého odpoledne od Adama Martince, hraný portrét české společnosti z letního koupaliště. Z ocenění v kategorii Mimo kino se radovali tvůrci krimi série České televize Zrádci.

Přehled držitelů Cen české filmové kritiky za rok 2020:

Nejlepší film:

Krajina ve stínu (producenti Martin Růžička, Jindřich Motýl; režie Bohdan Sláma)

Nejlepší dokumentární film:

v síti (režie Barbora Chalupová, Vít Klusák)

Nejlepší režie:

Agnieszka Hollandová (Šarlatán)

Nejlepší scénář:

Petr Zelenka (Modelář)

Nejlepší herečka:

Magdaléna Borová (Krajina ve stínu)

Nejlepší herec:

Ivan Trojan (Šarlatán)

Audiovizuální počin:

Tomáš Klein, Viera Čákanyová (kamera dokumentu FREM)

Cena innogy pro objev roku:

Jindřich Andrš (dokument Nová šichta)

Kategorie Mimo kino:

Viktor Tauš, Matěj Chlupáček, Miro Šifra (TV seriál Zrádci)

Nejlepší krátký film:

Anatomie českého odpoledne (Adam Martinec)

Autor: