130 let
Zakletá ředitelna. Už dlouho se v ní nikdo neudržel po celé funkční období. Jan Burian má po hektickém začátku stále šanci.

Zakletá ředitelna. Už dlouho se v ní nikdo neudržel po celé funkční období. Jan Burian má po hektickém začátku stále šanci. | foto: MAFRA - Michal Růžička

Dnes v LN

Krize nespadla z nebe. Národní divadlo se s ní potýká odnepaměti

Kultura
  •   11:04
Současná situace v Národním divadle má svou genezi a skutečně nic nespadlo z nebe. V této souvislosti je třeba zrekapitulovat polistopadový vývoj a reformní snahy týkající se provozního modelu.

Ale také to, jak nevhodné podmínky celá léta ovlivňují uměleckou úroveň. Tvorba je přece to, čemu by se vše ostatní mělo podřídit. Jenže už delší dobu to vypadá přesně obráceně.

K TÉMATU:

Posledním ředitelem Národního divadla, který normálně dokončil své funkční období, byl Jiří Srstka, a to je již jedenáct let. A bylo to také vidět, Srstka ve spolupráci s Josefem Průdkem pozvedl operu a pokusil se ji otevřít světu a jako první přivedl světové režiséry – Davida Radoka, Roberta Wilsona, Davida Pountneye.

Pravda, tehdy se nedařilo v činohře, její šéf Josef Kovalčuk, zkušený studiový divadelník, specifice Národního divadla neporozuměl. Nicméně byl to Srstka, který instaloval Michala Dočekala. I přes dílčí kritiky, Dočekal je na svém místě a má jasnou vizi o moderní činohře, a to nelze nevidět.

O krizi Národního divadla se dočtete více v úterním vydání Lidových novin.

Autor: Jana Machalická
  • Vybrali jsme pro Vás