130 let
Kronos Quartet

Kronos Quartet | foto: Reprofoto

Kronos Quartet dnes v Praze oslaví 40 let hraní

Kultura
  •   16:00
PRAHA - V pražském Rudolfinu dnes večer zahraje jeden z nejvýznamnějších souborů specializovaných na soudobou vážnou hudbu - americký Kronos Quartet. Koncertem oslaví soubor čtyři desetiletí své existence, za kterou spolupracoval s mnoha světovými skladateli. Skladby přímo pro něj zkomponovali například Steve Reich, Arvo Pärt nebo Phillip Glass.

Kromě vážné hudby se věnují i hudbě, zasahující do jiných žánrů, mezi něž patří hudba lidová, stará, experimentální i současná world music. Na koncertech Kronos Quartetu se objevili např. David Bowie, Björk, Modern Jazz Quartet nebo Allen Ginsberg. Kronos Quartet se podíleli na nahrávkách mnoha hudebníků, mezi něž patří Nelly Furtado, Rokia Traoré a Joan Armatrading a také nahráli soundtracky pro filmy Rekviem za Sen, Dracula, 21 gramů nebo Fontána.

Kronos Quartet

Smyčcové kvarteto založené roku 1973 americkým houslistou Davidem Harringtonem, které se více než třicet let systematicky věnuje především interpretaci nové hudby. V letech 1978 – 1999 měl soubor stálé obsazení: David Harrington a John Sherba - housle, Hank Dutt - viola a Joan Jeanrenaudová - violoncello. Od roku 1999 hrála na violoncello Jennifer Culpová, od roku 2005 Jeffrey Zeigler a od roku 2013 Sunny Yang. Od roku 1978 sídlí Kronos Quartet v San Franciscu v Kalifornii.

Kronos jsou ověnčeni řadou ocenění, mezi nimi několika cenami Grammy, cenou za nejlepší koncert komorní hudby, Hudebníky roku (2003) od Musical America nebo The Recording Academy President’s Merit Award od National Academy of Recording Arts and Sciences.

Autor: Lidovky.cz
  • Vybrali jsme pro Vás