Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kupkův obraz je stále k mání, kupec za něj nezaplatil

Kultura

  19:48
PRAHA - Obraz Františka Kupky Prisme, za který mělo být po aukci zaplaceno rekordních 39 milionů korun, se neprodal. Český kupec od svého záměru dnes odstoupil, řekl galerista Miro Smolák.

Obraz Prisme, který namaloval František Kupka. foto: Reprofoto

"Bohužel se český kupec nedohodl s majitelem, cena se mu nakonec zdála příliš vysoká," sdělil Smolák. Dodal, že v sobotu si přijde obraz prohlédnout další zájemce.

Galerie Miro obraz do neděle nabízela na přehlídce Brno art fair. Obraz byl rezervován do dnešního večera. Jeho cena výrazně převyšuje český aukční rekord, který činí 22,1 milionu korun. O prodeji uměleckých děl mimo aukce nejsou dostupné informace. Podle Smoláka by se jednalo o nejvyšší cenu zaplacenou za obraz v České republice.

Olejomalbu o rozměrech 70 krát 70 centimetrů údajně dříve vlastnila japonská galerie, kde dílo zakoupil český sběratel. Kupka obraz namaloval v roce 1947. Certifikát pravosti vystavil francouzský expert na Kupkovu tvorbu. Pokud se dílo skutečně prodá, půjde o jeden z největších obchodů s uměním v Česku.

Nejdražší obraz se vydražil za 22 milionů
Nejdražším obrazem prodaným dosud v české aukci je obraz Élévation (Výšky) IV právě od Kupky, za nějž dal kupec před dvěma lety 22,1 milionu korun. V první desítce nejdražších děl prodaných na českých aukcích jsou dále například obrazy Toyen, Josefa Šímy či Josefa Čapka.

Kupka, jenž žil v letech 1871 až 1957, patří k nejznámějším českým modernistům a dosáhl úspěchu také v zahraničí. Soustředil se například na geometrickou abstrakci. V současné době je velmi žádaným autorem, podle ředitele Moravské galerie Brno Marka Pokorného je téměř 40 milionů korun za jeho obraz Prisme přiměřená cena.

Možná to byla jen reklama
Podle spekulací se mohlo jednat jen o marketingový tah, který má upozornit na vystavená díla i na galerie, které se na veletrhu v Brně představily.

Galeristu Smoláka lidé znají díky jeho záměru vybudovat v Praze muzeum umění, které by mělo být v budově navržené světoznámým architektem Danielem Libeskindem. Nejprve se mělo jednat o muzeum Salvadora Dalího, později galerista mluvil o paláci umění. Projekt měl přijít na 700 milionů korun a Smolák ČTK před pěti lety řekl, že má prvního mecenáše s prvními 50 miliony korun. Peníze chtěl získat od podnikatelů ve Španělsku, Rusku a České republice. Loni ale oznámil, že jedná o vybudování muzea v "jiné krásné evropské metropoli".

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!