Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kupkův obraz ze třicátých let Série C III. se v Londýně prodal za 52,3 milionu korun

Kultura

  22:43
LONDÝN - Za 1 808 750 a 788 750 liber (52,3 milionu a 22,8 milionu korun, včetně aukční přirážky) se v úterý v londýnské aukční síni Christie’s vydražily olejomalby Františka Kupky ze 30. let Série C III. Élévations a Bílá na modré a červené. Odhadní cena obou děl jednoho ze zakladatelů moderního abstraktního malířství byla zhruba půl milionu liber.
František Kupka: Élévations (ilustrační snímek)

František Kupka: Élévations (ilustrační snímek) foto: Art Consulting

Rekordní cena za obraz českého umělce tedy atakována nebyla: Kupkův olej L’Envolé (Vzlet) ji v roce 2016 ve Stockholmu stanovil na 68,7 milionu korun i s aukční přirážkou. Za více než 50 milionů korun se v minulosti prodaly ještě další čtyři Kupkovy obrazy.

V londýnské Christie’s šla v úterý do aukce tvorba věhlasných impresionistů a modernistů. K mání bylo devět obrazů Pabla Picassa, přičemž plátno Mousquetaire et nu assis, označené organizátory za zlatý hřeb večera, se prodalo za 13,7 milionů liber (396 milionů korun včetně přirážky). V nabídce byla dále díla Clauda Moneta, Edgara Degase či Fernanda Légera, ale také například sochaře Augusta Rodina.

Aukce moderního umění budou v Londýně pokračovat a už ve středu půjdou u Christie’s do dražby další dvě díla Františka Kupky: akvarel Impromptu a pastel Autour d’un point z druhé dekády 20 století. V síni Sotheby’s se pak bude dražit poválečné dílo česko-francouzské malířky Toyen s názvem La nuit roule des cris v rámci aukce surrealistického umění. Odhadní cena je 200 000 liber, tedy v přepočtu 5,7 milionu korun.

Autor: