Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Laibach znovu v Praze, tentokrát s sebou vezmou Juno Reactor

Kultura

  12:53
PRAHA - Předělávky Johanna Sebastiana Bacha se formaci Laibach příliš nepovedly, teď ale svým fanoučkům dávají druhou šanci. Jejich nadcházející turné je dvojprogramem, kdy se podělí o pódium s další personou tvrdé elektronické hudby, anglickým projektem Juno Reactor. Vystoupí 9. prosince v pražském Lucerna Music Baru.

Laibach a Juno Reactor poprvé zkřížili své cesty již v roce 1994 na londýnské Harrow Road, v tehdejším sídle vydavatelství Mute Records. Juno Reactor tehdy přijali nabídku zremixovat hit Final Countdown; na album Jesus Christ Superstars Laibach zařadili svou předělávku skladby God id God, která původně pochází od Juno Reactor.

Mi kujemo bodočnost
Od té doby se obě formace ještě několikrát setkali, až letos se opět vrátili ke společné tvorbě. Laibach si přizvali hlavní postavu Juno Reactor Bena Watkinse na pozici producenta svého nového projektu Volkswagner, který by se měl pohybovat v širokém rozpětí žánrů elektro - vážná hudba - experimentální jazz. Naopak Ben Watkins požádal Laibach, aby natočili hudbu ke vznikajícímu filmu Iron Sky, který má být dokončen za dva roky. Oslavit uměleckou spolupráci společným turné nakonec přišlo oběma stranám jako samozřejmé.

Jak už se ukázalo na prvním společném koncertě v jejich domovské Ljubljaně, Laibach se již připravují na nadcházející výročí třiceti let na hudební scéně, a tak potěší své skalní příznivce novými verzemi písní ze svého raného období. Kromě aktuální tvorby tak zazní písně z 80. let jako Država, Brat moj nebo Mi kujemo bodočnost.

Matrix, Mad Max či Blade Runner?
Juno Reactor budou naopak mít za úkol udělat "dobrý dojem" - českému publiku zahrají poprvé. Produkce Bena Watkinse a spol. se pohybuje na pomezí goa trance, EBM a techna, proslavili se spoluprací s pornohvězdou Traci Lords, velmi populární byl jejich singl Control ze soundtracku filmu Mortal Kombat. I jiné filmy nesou jejich hudební stopu: obě pokračování Matrixu, Animatrix, Beowulf, Tenkrát v Mexiku, Ztraceni ve vesmíru, Likvidátor, Virtuosity... "Jejich koncert by ve filmovém kontextu mohl připomínat Matrix, Mad Maxe či Blade Runnera," říkají pořadatelé.

Juno reactor

Jejich vliv přiznávají kapely jako Prodigy nebo Chemical Brothers. Juno Reactor se za pomoci jihoafrických perkusionistů a dalších spolupracovníků z celého světa zaměří na své poslední album Gods and Monsters. Vstupenky na koncert budou k zakoupení v sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal za 550 Kč + poplatky, v pokladně Lucerna Music Baru bez poplatku. Na místě v den koncertu za 650 Kč.

Autoři:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...