Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Láska za časů Stasi? Oběti protestují

Kultura

  13:25
BERLÍN/PRAHA - Zní to jako pohádka: Píše se rok 1985 a východní Němka Bettina je kvůli zakázaným západním kontaktům odsouzena k několikaletému odnětí svobody. Prvních osm měsíců stráví v nechvalně proslulém vězení tajné policie Stasi v Berlíně-Hohenschönhausenu. Jediným člověkem, kterého po tu dobu vídá, je její vyšetřovatel Jan, důstojník Stasi. A během hodinových výslechů, které se často protahují dlouho do noci, se stane něco nečekaného: Bettina se do Jana zamiluje.

Film o Stasi. foto: Reprofoto

Snímek „12 heisst: Ich liebe Dich“ („12 znamená: Miluji Tě“), který tuto středu odvysílala německá veřejnoprávní televize ARD, se však zakládá na skutečném příběhu Reginy Kaiserové a Uweho Karlstedta. Někdejší východoněmecká disidentka a vyšetřovatel Stasi se do sebe zamilovali na začátku 80. let.

Uvozovky dolníPro všechny vězně Stasi je ten film ranou mezi oči.Uvozovky horní

Po pádu berlínské zdi se znovu setkali a vzali se. O svém příběhu manželé Karlstedtovi napsali knihu. Její název „12 heisst: Ich liebe Dich“ odkazuje na číselné kódy, které si Regina během dlouhých výsledků kreslila na kus papíru. Spojení „Ich liebe Dich“ má totiž přesně 12 písmen.

„Je to vymyšlené“
Film, který ve středu večer zhlédlo téměř pět milionů diváků, však v Německu vyvolal bouřlivou debatu. Bývalí političtí vězni totiž tvrdí, že zápletka je naprosto nereálná. „Pro všechny vězně Stasi je ten film ranou mezi oči,“ citoval list Bild nejmenovanou ženu vězněnou v Hohenschönhausenu v letech 1980 až 1981. „Během mého pobytu ve vězení jsme rozhodně neměli k dispozici žádné lístečky, na něž bychom si kreslili či psali,“ dodala tato pamětnice.

Také Hubertus Knabe, ředitel památníku, který se nachází v někdejším vězení Hohenschönhausen, je přesvědčen, že příběh je vymyšlený. Neexistují pro něj totiž žádné důkazy. Když navíc Regina Kaiserová krátce po pádu berlínské zdi hovořila s historiky o době svého věznění, ani slovem se o svém milostném vzplanutí nezmínila.

Knabemu se navíc nelíbí, že ARD svým snímkem představuje východoněmeckou realitu a metody Stasi zcela jinak, než jak je zažilo zhruba 200 000 politických vězňů v bývalé NDR. „Pro ně to bylo nejhorší období jejich života. Na náklonnost nebo dokonce lásku ke svému vyšetřovateli přitom nikdo nemyslel,“ uvedl Knabe, který se historií Stasi dlouhodobě zabývá.

Uvozovky dolníChtěla jsem ho poznat, zjistit, proč pracoval pro Stasi. A taky zjistit, jestli mezi námi opravdu byl milostný vztah.Uvozovky horní

„Neexistuje jedna pravda“
Německá televize však takovou kritiku odmítá. Snímek podle ní rozhodně nijak nezlehčuje poměry, které panovaly v někdejší věznici Stasi. Právě naopak: film prý ukazuje, jak brutálně Stasi jednala.

Představitelka hlavní ženské role Claudia Michelsenová tvrdí, že natáčení filmu změnilo její pohled na komunistickou minulost: „Nikdy neexistuje jedna absolutní pravda, vždy existují specifické situace a specifické příběhy,“ řekla v jednom z rozhovorů herečka, která sama pochází z NDR. Když padla berlínská zeď, bylo jí 20 let.

Její živoucí předloha, Regina Kaiserová, byla po osmi měsících v Hohenschönhausenu přemístěna do jiného vězení, a pak odsunuta do západního Německa. Svého současného manžela vyhledala až v roce 1997. „Chtěla jsem ho poznat, zjistit, proč pracoval pro Stasi. A taky zjistit, jestli mezi námi opravdu byl milostný vztah,“ řekla serveru Spiegel Online. Její manžel v tomtéž rozhovoru přiznal, že před rokem 1989 míval často pocit, že stál na špatné straně, nic proti tomu ale neučinil „Dnes lituji, že jsem byl tak zbabělý.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!