130 let

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika | foto: ND Martin Šandera

Laterna magika uvádí Podivuhodné cesty Julese Verna

Kultura
  •   13:50
PRAHA - Jedinou premiérou Laterny magiky v této sezoně jsou Podivuhodné cesty Julese Verna, které mají premiéru právě dnes. Půjde o multimediální inscenaci, kterou nastudoval David Drábek a podle tvůrců má být holdem slavnému francouzského spisovateli a průkopníkům filmu.

Režisér a dramaturgyně Markéta Bidlasová jsou autory scénáře, který se odehrává v prostředí filmového ateliéru z prvních desetiletí 20. století, v němž se nadšení průkopníci pokoušejí zachytit na celuloidový pás jeden z nejslavnějších románů Julese Verna Tajuplný ostrov. Jde tedy o autorskou inscenaci a lze očekávat, že na začátky filmu a slavného francouzského literáta a vizionáře pohlédne s nadsázkou a humorem.

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika

Kromě Drábka a Bidlasové se na novém projektu podílejí hudební skladatel Darek Král, kostýmní výtvarnice Simona Rybáková a scénograf Jakub Kopecký. Markéta Bidlasová vysvětluje, proč se dílo Julese Verna propojilo se světem filmu. „Toto spojení je podloženo fakty – Vernovy romány byly skutečně předlohou a inspirací pro vznik prvních filmů. A pak je také poetice Davida Drábka blízké, vyhovuje jeho potřebě kombinovat Ed Woodovský svět bizarních outsiderů se svůdným kouzlem dobrodružství a tajemství, vnímaného napůl dětskýma očima. A k tomu ještě přistupuje chuť vše opepřit troškou satiry a zneklidňujících futuristických vizí. Ale především se nám takové propojení zdálo ideální pro to, abychom si mohli hrát s prostředky Laterny magiky svobodně a s humorem.“

Inscenace čerpá motivy a situace především z Vernova obsáhlého románu Tajuplný ostrov, který spolu s téměř všemi Vernovými romány vyšel v souhrnném do cyklu s názvem Podivuhodné cesty, odtud tedy i název nové inscenace. Volba románu Tajuplný ostrov jako hlavního inspiračního zdroje není prý náhodná: „Jelikož jsme se shodli na tom, že v inscenaci nutně potřebujeme postavu Kapitána Nema, volba padla na román Tajuplný ostrov. Kapitán Nemo se sice vyskytuje i jinde, ale volba Tajuplného ostrova se nám vzhledem k různorodosti svých prostředí a peripetií, které zahrnují let balónem, ostrov, prales, ponorku či výbuch sopky, zdála nejvýhodnější. Dále jsme se vydatně opírali o práci skvělého českého verneologa Ondřeje Neffa. Ve výsledku je však konkrétních informací z Vernova života a konkrétních pasáží z Tajuplného ostrova v naší inscenaci pramálo, byly ovšem inspirací, bez níž bychom se neobešli,“ dodává Bidlasová

V inscenaci se představí hostující herci i členové uměleckého souboru Laterny magiky. Roli Julese Verna ztvárnil Jiří Zapletal, Honorinu Verneovou hraje Ivana Machalová, v ostatních rolích představí Lucie Polišenská, Radim Kalvoda, Gustav Hašek, Henrieta Hornáčková a další.

Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika
Podivuhodné cesty Julese Verna, Laterna Magika

Autor: Jana Machalická
  • Vybrali jsme pro Vás