Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Lauryn Hillová a sláva k neunesení

Kultura

  12:05
PRAHA - Sladkobolný hit Killing Me Softly v hiphopové verzi proslavil Lauryn Hillovou (32) v polovině 90. let jako půvabnou tvář trojice Fugees. Sólovou deskou Miseducation of Lauryn Hill potom zápasila o emancipaci a uznání, prodala jí nakonec 18 milionů kusů a získala za ni pět cen Grammy.

Lauryn Hill foto: ČTK

V posledních letech pak sypala písek do soukolí ďábelského stroje na výrobu celebrit, nechala se vést tajemným „duchovním učitelem“, kázala ve Vatikánu a také dovedla představitele své natáčecí společnosti k myšlence na skok z okna.

Album, které už osmým rokem natáčí doma, je podle svědků naprosto úžasné, podle firmy Columbia Records ale neobsahuje dost hitů, a je možné, že nikdy nevyjde.

Tíha slávy a Bratr Anthony

„Její osobní problémy neospravedlňují výpady proti katolické církvi. Konečně, Sinéad O’Connor také není úplně normální a po právu zaplatila za svůj výstup, kdy roztrhala obrázek papeže. Čekáme, že s už tak strmě klesající kariérou Lauryn Hillové to dál půjde z kopce. V Columbia Records by jí měli ukázat dveře,“ stojí ve vyjádření americké Katolické ligy z prosince 2003.

Zdálo by se, že pro vzbuzení zájmu dnes není lepší reklamy než si pohněvat církevní establishment. Zatímco Madonnin křišťálový kříž byl spojením vypočítavosti, dobrého úmyslu a špatného vkusu, citovaná zlomyslnost reaguje na vystoupení Lauryn Hillové přímo ve Vatikánu - zpěvačka tam při vánočním koncertu přečetla prohlášení, které vybízí k pokání za pedofilní aféry kněží. „Nehledejte požehnání od člověka, ale od Boha,“ uzavřela svou výzvu před zkoprnělým klérem, který měl co do činění se svéráznou prorokyní.
Lauryn HillJiné označení se pro současné rozpoložení Lauryn Hill hledá s obtížemi - mezi dospívající dívkou, pevně rozhodnutou proslavit se v zábavním průmyslu, a dnešní nevyzpytatelnou osobností, plnou protikladů, je stěží uvěřitelný rozdíl.

„Jestli budeš plakat pokaždé, když lidi pod pódiem nebudou po tvém vystoupení řičet radostí, možná to není povolání pro tebe,“ řekla třináctileté Lauryn její maminka. „Dívala se na mě, jako kdybych přišla o rozum. Pomyšlení, že to není dráha pro ni, jí připadalo bláznivé,“ vzpomínala později matka v časopise Rolling Stone.

Na střední škole se Lauryn začala objevovat v seriálech a filmech, po večerech pak pracovala se dvěma společníky, Wyclefem Jeanem a „Prasem“ Michelem na své hudební kariéře s kapelou Fugees, pojmenovanou podle anglického slova pro uprchlíky. Ostatně, Jean i Michel se oba narodili na Haiti, odkud jejich rodiny prchly před diktátorem Duvalierem. Fugees prorazili svou druhou deskou The Score (1996), mísící hip hop, soul a reggae. Skladba Killing Me Softly, předělávka popového standardu, se stala obrovským hitem a z trojice nakonec nejprodávanější hiphopová skupina všech dob.

Na vrcholu slávy ovšem nebylo místo pro tři a Fugees začali soupeřit navzájem. Wyclef Jean se rozhodl pro sólové album a Lauryn, která do té doby odmítala natočit bez svých společníků i reklamu pro Pepsi, jeho osamostatnění podle všeho brala jako výzvu: Je krásná a obdivovaná zpěvačka, ale není náhodou tvůrčím duchem kapely Wyclef? Pádnou odpovědí mělo být její vlastní sólové album, které nakonec vyšlo roku 1998. „Bylo důležité, aby Lauryn byla na desce uvedená jako výhradní autor, aby se ukázalo, že je lepší než Wyclef,“ vzpomínal jeden z účastníků natáčení. Přestože tento přístup nakonec znamenal žalobu čtyř hudebníků, kteří se na desce podíleli, není pochyb, že album Miseducation of Lauryn Hill je výsostným autorským počinem a jednou z nejlepších desek 90. let.

Dokázala, že není jen panenka s krásným hlasem a půvabnou tváří. Pokud v Americe té doby existovala silná ženská výpověď na téma úspěchu, mateřství a vztahů, pak právě v těch čtrnácti písničkách. „Všichni mi řekli, buď rozumná; ber ohled na svou kariéru; Lauryn, baby, mysli hlavou; ale já si raděj’ vybrala srdce,“ zpívá tu v písni To Zion o svém prvním dítěti. Umělecky i obchodně byla deska obrovský úspěch, včetně pěti cen Grammy (toho roku zastínila i Madonnin „majstrštyk“ Ray Of Light), ale v osobní rovině se tu věci pro Lauryn Hill začínají komplikovat. Domino efekt odstartovala zmíněná žaloba o autorství, vyrovnaná mimosoudně, další turbulence byly ještě osobnějšího rázu - zpočátku se nevědělo, jestli otcem jejího prvního potomka je Wyclef Jean, s nímž chodila léta (ještě i poté, co se oženil), či Rohan Marley, syn legendy reggae, jehož Lauryn prohlašovala za svého manžela, přestože, jak se ukázalo, už dávno ženatý byl. Pro citlivou a duchovně založenou, navíc neustále ostře sledovanou ženu (je přece celebritou) se sláva změnila v tíhu k neunesení.

Lauryn HillRozčarování přišlo v podobě programu MTV Unplugged, kde ochraptělá a nejistá Lauryn Hillová působí spíše jako kazatelka než zpěvačka. „Kdo má uši, slyší, že tam hraje jen tři akordy. Měl jsem chuť skočit z okna,“ řekl později jeden ze zástupců firmy Columbia, která od zpěvačky čeká další zlaté vejce. Dvojalba a DVD se oproti debutu prodal jen mizivý zlomek. Zatímco debut představil ucelený myšlenkový svět sebejisté ženy, na MTV Unplugged je třeba písně i promluvy mezi nimi složitě luštit. Ukázalo se, že hlavní inspirací je jí asi čtyřicetiletý kazatel a znalec Bible, který si říká Bratr Anthony a v jejím životě se objevil ve chvíli největší tísně. „Lauryn Hillovou naučil, že by měla být tím, kým chce, protože svým fanouškům nic nedluží. Bůh nás nestvořil, abychom byli druhým jen pro zábavu.

Chce, abychom byli takoví, jací si sami přejeme být,“ citoval tisk názor jednoho z přátel zpěvačky na vliv člověka, jenž nejspíš inspiroval i zmíněnou řeč Lauryn Hillové ve Vatikánu. Z hiphopové umělkyně, která po vzoru svých mužských kolegů mohla proměnit svou kariéru v hudebněobchodní impérium, je tedy prozatím zpívající otazník.

Zda projde krizí úspěšně, se ještě uvidí. Jisté je, jak naznačil nedávný (i když krátký) comeback Fugees i její současné turné, které se zastaví v Praze, že Lauryn Hillová zůstává fenomenální zpěvačkou, jež nevezme zavděk ničím menším než pokojem vlastní duše.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!