Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Anticeny Zlatá malina dostali LeBron James, Jared Leto a samozřejmě Bruce Willis

LeBron James s manželkou na premiéře filmu Space Jam: Nový začátek (12. července 2021) foto: Profimedia.cz

Do bohaté sbírky trofejí basketbalové hvězdy LeBrona Jamese přibyla filmová anticena Zlatá malina za rok 2021. Čtyřnásobný šampion NBA ji obdržel v kategorii nejhorší herec za svou roli ve snímku Space Jam: Nový začátek. Film obdržel celkem tři maliny, filmová verze muzikálu Diana dokonce pět.
  12:06

Snímek Diana: Muzikál vznikl podle divadelní verze, která se na Broadwayi dočkala jen 33 repríz, upozorňuje agentura Reuters. Po divadelním neúspěchu následuje i filmový. Snímek dostal Zlatou malinu za nejhorší film, nejhorší režii (Christopher Ashley), nejhorší hlavní (Jeanna deWaalová) i vedlejší herečku (Judy Kayeová). Pátou cenou byl nejhorší scénář za „nejotravnější dialogy a písňové texty s rýmy ve stylu Camilla / Manila / Godzilla“.

LeBron James na premiéře filmu Space Jam: Nový začátek

Nový Space Jam, tedy pokračování animovaného filmu s další basketbalovou legendou Michaelem Jordanem z roku 1996 skončilo co do počtu cen na druhém místě.

Basketbalista LeBron James napodobil jiného šampiona NBA Dennise Rodmana, který obdržel anticenu za nejhoršího herce ve vedlejší roli za rok 1997 za film Double Team s Jeanem-Claudem Van Dammem. V kategorii hlavní role tehdy „soutěžila“ další bývalá hvězda zámořské basketbalové ligy Shaquille O’Neal, ale svou nominaci za akční sci-fi Supertajná zbraň neproměnil.

James, který je v 37 letech stále oporou Los Angeles Lakers a má na kontě mimo jiné čtyři ceny pro nejužitečnějšího hráče NBA, se ocitl ve společnosti řady filmových hvězd. Zlatou malinu totiž v minulosti obdrželi například Sylvester Stallone, Adam Sandler, Kevin Costner, John Travolta či Bruce Willis.

Právě posledně zmíněný si letos pro rozsáhlou sérii špatných snímků, kterým propůjčil svou slavnou tvář, vysloužil vlastní kategorii. Do nominace se za rok 2021 dostalo celkem osm takových filmů. Za „nejhorší snímek s Brucem Willisem“ byla nakonec vybrána sci-fi Kosmický hřích.

Jak se na těchto anticenách obvykle stává, Zlatou malinu si vysloužil i držitel Oscara. Letos jím byl herec a zpěvák Jared Leto, který údajně podal nejhorší herecký výkon ve vedlejší roli v dramatu Ridleyho Scotta Klan Gucci.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč